StoryEditor

SLK: Výpovede lekárov sú jedinou možnosťou na záchranu zdravotníctva

27.09.2011, 11:55
Autor:
TASRTASR

Snem Slovenskej lekárskej komory (SLK) vyjadril plnú podporu aktivitám Lekárskeho odborového združenia, ktoré podľa lekárov povedú k systémovej zmene v slovenskom zdravotníctve. Ako sa poukazuje vo vyhlásení snemu, situácia v zdravotníctve je krízová a neudržateľná. "Napriek mnohým upozorneniam sa napriek tomu za posledné obdobie neudialo nič, čo by mohlo viesť k náprave tejto situácie. Výpovede lekárov preto vnímame ako prirodzený a jediný možný krok k záchrane slovenského zdravotníctva," píše sa v stanovisku.

Požiadavky odborov považuje komora za oprávnené a podporuje ich. "Je zarážajúce, že vláda SR nedokáže objektívne a adekvátne ohodnotiť prácu lekárov a tejto problematike sa len z diaľky prizerá. Naopak, aktuálne kroky vlády smerujú k zhoršeniu súčasnej situácie," uvádza sa v stanovisku. Podávanie výpovedí preto SLK vníma ako poslednú šancu pre slovenské zdravotníctvo.

K akcii hromadných výpovedí sa doteraz pripojilo viac ako 2000 spomedzi asi 6500 slovenských lekárov pracujúcich v nemocniciach. Lekári plánujú výpovede podať ku koncu tohto mesiaca. Zdravotníci nepodanie výpovedí podmieňujú štyrmi požiadavkami, ako dodržiavanie Zákonníka práce, dofinancovanie systému, lepšie mzdy a zastavenie transformácie nemocníc. Do akcie sa výpoveďou zapojil aj šéf Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 08:28