StoryEditor

Lekári vidia za Uhliarikom Pentu

15.12.2011, 23:00
Lekári zostávajú v štrajkovej pohotovori a znova žiadajú odchod ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH).

Okrem nezvládnutia situácie v rezorte a problémov pri schvaľovaní memoranda mu vyčítajú aj prepojenie na finančnú skupinu Penta. Práve s ňou dávajú do súvislosti jeho snahu transformovať nemocnice. "Keď si bežný človek pozrie, akí ľudia boli dosadení na ministerstvo, koľko ich je tam z Dôvery, koľko priamo z tej finančnej skupiny, je to každému jasné, čo tam pán minister chcel robiť," povedal HN lekársky odborár Peter Visolajský. Minister sa však z funkcie odísť nechystá a žiadne pochybenia si nepripúšťa. "Nevidím na to dôvod,“ reagoval.

Pobúrená premiérka
Premiérku pobúrila výzva lekárov na odchod ministra, ktorá prišla deň po schválení bodov memoranda. „Ja vyzývam lekárov, aby odvolali svoje vedenie LOZ za spôsoby, akými viedli vyjednávania, za ich verejné vystúpenia,“ reagovala Radičová (SDKÚ-DS) v rozhovore pre TASR. S odborármi sa odmieta rozprávať, pretože ju obvinili z klamstva. „Vláda od A do Z splnila memorandum. Až keď sa mi ospravedlnia, môžeme pokračovať v akýchkoľvek dialógoch, dovtedy nie,“ dodala.

Lekári pred dvoma týždňami upustili od výzvy na odvolanie Uhliarika s tým, že to nepomôže vyriešiť ich situáciu. Podľa politológa Pavla Marchevského sa k tejto požiadavke vrátili preto, že ich v posledných dňoch Uhliarik rozhneval. „Spúšťačom boli pravdepodobne Uhliarikove vyjadrenia, že nevie zabezpečiť schválenie obsahu memoranda v parlamente,“ domnieva sa Marchevský.

Istota do volieb
Minister zdravotníctva o funkciu nepríde. Z nezvládnutia situácie ho verejne obviňuje aj väčšina poslancov a štvrtina vládneho kabinetu, prezident ho však neodvolá. Dôvodom je najmä krátky čas do volieb. Za ministrom dnes stojí iba KDH, najmä jeho vedenie. „Pán minister povedal, že ak by bol prekážkou pre dohodu s lekármi, tak ponúka svoju rezignáciu. Jeho osoba nebola prekážkou, ten obsah, ktorý sa s lekármi dohodol, viedol k jej naplneniu,“ argumentuje šéf hnutia Ján Figeľ. Poslankyňa Mária Sabolová to však vidí inak. „Pri napĺňaní požiadaviek memoranda zohral väčšiu úlohu parlament, to memorandum vláda skôr nezvládla,“ uviedla.

Vyhovuje všetkým
Uhliarik čelí kritike aj za to, že nevedel garantovať schválenie memoranda v parlamente. Novela napokon prešla hlasmi Smeru-SD a Mosta-Híd. Jeho odchod žiada aj Smer-SD, SNS aj SaS. Opozícia by mala s liberálmi dosť hlasov na odvolanie Uhliarika, návrh však nepodá. Po páde vlády totiž parlament nemôže vysloviť nedôveru členovi vlády, ktorá padla. Prezident konať nechce. „Po tom, ako parlament zákonom schválil naplnenie memoranda, a necelé tri mesiace pred voľbami, skutočne prezident nevidí zmysel zrušenia poverenia odvolaného ministra,“ uviedol prezidentov hovorca Marek Trubač.

Podľa politológa Pavla Marchevského si Uhliarikov koniec pred voľbami neželá na politickej scéne v skutočnosti nikto. KDH by jeho odvolanie mohlo poškodiť a kritikom – najmä Smeru – by tiež neprišlo vhod. „Už si premenovali Uhliarika na Pentliarika, pred voľbami im vyhovuje, že môžu naňho stále ukazovať a útočiť,“ myslí si Marchevský.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:36