StoryEditor

Slováci sa postavili Gorile. Protesty budú pokračovať

27.01.2012, 09:14
Autor:
redredTASRTASR
Sledovali sme online Facebook zmobilizoval tisíce ľudí, ktorí prišli vyjadriť svoj nesúhlas až pred parlament.

Aktivisti, ktorí sa snažili dostať do areálu Národnej rady SR, sa rozišli. Protestný pochod Gorila, ktorý sa konal dnes v hlavnom meste, sa skončil takmer podľa plánu, krátko po 18.00 h. Po účastníkoch ostala budova parlamentu polepená protestnými transparentmi a zašpinená od vajíčok a banánov. Okolo sochy pri schodisku poukladali aktivisti zapálené sviečky.     

Odhady o účasti protestujúcich sa v priebehu celého podujatia líšili. Kým na úvod sa ich na Námestí SNP zišlo okolo 800, hlavná organizátorka Lucia Gallová nevylúčila, že ich mohlo byť oveľa viac. "Niektorí hovoria, že ich tu bolo desaťtisíc, niektorí tisíc, ale mali sme 2000 sviečok a všetky sme rozdali," uviedla.    

Organizátori protestu boli s jeho priebehom spokojní, i keď pripustili, že došlo k niektorým excesom, s ktorými nepočítali. Napriek tomu, že mal byť protest pokojný, niektorí účastníci ho narušili hádzaním banánov a petárd do Národnej rady SR i Prezidentského paláca. "Nemôžeme ručiť za toho, kto sem príde. V každom prípade viem, že sa rozdávali extrémistické letáky," uviedla Gallová. Okrem extrémistov sa v dave ľudí pohybovali aj politici a kandidáti mimoparlamentných strán. Organizátorka podľa vlastných slov musela osobne zakročiť napríklad voči lídrovi hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Igorovi Matovičovi. Medzi protestujúcimi boli aj poslanci SaS či Pavol Pavlík z 99%.     

Organizátori už dnes zvažujú, že protest zopakujú, a to už na budúci týždeň. "Myslím si, že ľudia sa prebudili, už majú silu a že sa to bude opakovať," povedala Gallová. "Najväčší problém je podľa mňa v tom, že ľudia neveria tomu, že zmena je možná. Keď sa takýchto protestov uskutoční dostatočné množstvo a vytvorí sa dostatočný tlak, tak sa určite niečo stane," konštatoval jeden z rečníkov protestného pochodu, bývalý riaditeľ Amnesty International Slovensko Peter Weisenbacher.     

Protestné podujatie reagovalo na medializovanú kauzu Gorila pomenovanú podľa zverejnených spisov Slovenskej informačnej služby (SIS). Hoci pravosť spisov zverejnených na webe dodnes nikto nepotvrdil, minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) nedávno informoval, že akcia s takýmto názvom skutočne existovala. Pravdivosť niektorých častí spisu potvrdili aj rôzne médiá a niektorí z jeho aktérov. Vláda pre podozrenia v spise rozhodla o odvolaní šéfky Výkonného výboru Fondu národného majetku Anny Bubeníkovej.

Protestujucich zastavili pred parlamentom až kukláči

Asi 30 príslušníkov štátnej polície a kukláčov udržiava rozvášnený dav, ktorý pretrhol bezpečnostné oplotenie a priblížil sa tesne k dverám Národnej rady SR. Do policajtov a budovy parlamentu lietali vajcia, banány a petardy. Stovky účastníkov dnešného protestného pochodu Gorila v hlavnom meste so zapálenými sviečkami, vuvuzelami a píšťalkami vyzývajú politických činiteľov, aby odstúpili zo svojich postov pre podozrenia z údajného spisu Slovenskej informačnej služby.     

Pred budovou parlamentu sa už pol hodinu ozývajú výkriky "Vlastizrada", "Máme toho dosť!" a "Poďte von!". Aktivisti navyše sľubujú opakovanie akcie o týždeň na Námestí SNP, kde mal začiatok aj dnešný protestný pochod. Niektorí jeho účastníci začali už aj odchádzať. Patrila medzi nich aj staršia pani, ktorá povedala: "Čo sme chceli protestom dosiahnuť, to už máme."     

Povolenie na protestné zhromaždenie dostali organizátori do 18.00 h.

18:13 Jeden z organizátorov oficiálne ukončil protest Gorila a povedal, že bude mať určite vážne dôsledky. Ďalšia demonštrácia sa má uskutočniť čo najskôr, zrejme už v pondelok o 15:00.

18:10 Pred parlamentom zostal menší hlúčik ľudí, ktorí ešte vykrikuje protivládne heslá. Dav po sebe zanechal veľký neporiadok.

18:03 Niektorí ľudia začali pomaly odchádzať. Ostatní sa podľa výkrikov chcú dostať do parlamentu, hoci vedia, že tam žiaden z politikov nie je.

18:01 Ľudia lepia na steny parlamentu rôzne nápisy ako napríklad: "My sme dali politikom moc a my im ju môžeme aj vziať" alebo "Na Slovensku to smrdí Gorilou."

17:58 "Defenestrovať", skanduje nahnevaný dav.

17:55 Dav kričí: "Vydajte nám gorily!"

17:53 Polícia povolala posily. Pred vstup do budovy prišlo ďalších približne dvadsať policajtov, niektorí majú samopaly.  

17:50 Polícia pred vstupom do parlamentu spacifikovala protestujúceho, nálada mierne graduje.

17:35 Ak by sa však pochodujúci rozhodli vstúpiť do parlamentu, polícia by ich zrejme nezastavila, pretože podľa odhadu nemá dostatok mužov. Zem v okolí parlamentu je plná banánových šupiek. Ľudia kričia: "Pridajte sa k nám, o týždeň sa vidíme na SNP". Ľudia zapaľujú sviečky a všade sú počuť zvuky gorily.

 

17:29 Vstup do parlamentu chránia ťažkoodenci.

17:24 Ľudia spievajú slovenskú hymnu.

17:20 Ľudia pred dvere parlamentu hádžu vajcia a banány. Kričia: "Vlastizrada", "Poďte von", "Máme toho dosť". Pokojná atmosféra z SNP sa mení. Dav hlasno kričí. 

Na Prezidentský palác lietali banány a petardy

Desiatky banánov a petardy využilo niekoľko stoviek účastníkov dnešného protestného pochodu Gorila v Bratislave, aby vyjadrili nespokojnosť so súčasnou politickou situáciou v krajine. Po tom, ako vo vzduchu na Hodžovom námestí začalo poletovať ovocie, musela sa prezidentská stráž stiahnuť bližšie k sídlu hlavy štátu. Policajti napriek tomu proti aktivistom nezakročili.     

Pobúrenie organizátorov vyvolali aj predstavitelia politických strán, ktorí aj napriek výzve k neúčasti, prišli osobne podporiť protest. "Je pred voľbami, je to politická agitka, čo je samozrejmé. Ale mali by určite rešpektovať, že je to občiansky protest a politika sem nepatrí," uviedol jeden z jeho organizátorov Robert Mihály.     

V dave na Námestí SNP sa pohybovali predovšetkým predstavitelia mimoparlamentných strán. Neďaleko pódia stál líder hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Igor Matovič. Rečníci z pódia mu vyčítali, že o sebe hovorí ako o "obyčajnom človeku", hoci vlastní sieť regionálnych novín. "Každý politik sa veľmi bojí akéhokoľvek hlúčiku na ulici, akéhokoľvek protestu, a tak takáto masa ľudí môže pohnúť svedomím a politikou," povedal pre TASR líder hnutia. Na proteste ho sprevádzal aj aktivista Alojz Hlina, ktorý je na jeho kandidátke. Podľa organizátorky protestu Lucie Gallovej predstavitelia OBYČAJNÝCH ĽUDÍ a nezávislých osobností rozdávali nálepky s karikatúrou Gorily a štátneho znaku.     

Medzi protestujúcimi sa objavil aj poslanec SaS Martin Poliačik. "Hlas ľudu je pre nás veľmi dôležitý a dáva nám vodidlo ako sa rozhodovať a čím spoločnosť žije," vysvetlil svoju účasť poslanec z klubu liberálov. V dave sa objavil aj kandidát strany 99% Pavol Pavlík. "Ja som tu stál 17. novembra 1989, respektíve pár dní po tom ako občan a dnes tu stojím rovnako len ako občan," povedal.

 

17:17 Demonštranti sa dostali cez policajný kordón a zasypali parlament vajíčkami a banánmi.

17:15 Dav skanduje: "Ideme si po vás".

17:10 Ľudia následne cez policajnú pásku pomaly prešli a posúvajú sa smerom k vchodu parlamentu. Jedna z protestujúcich vyzýva ľudí, aby išli ďalej, aby sa nebáli, že vodná delá na nich nepustia.

17:05 Ľudia obkolesili budovu parlamentu, zapálili sviečky. Okolie je však oblepené policajnou páskou, ktoré strážia policajti.

17:00 Po ceste uteká niekoľko protestujúcich s obalmi od vajíčok, ktorými sa chystajú zahádzať parlament. Medzi pochodujúcimi panuje dobrá nálada sprevádzaná občasnými výkrikmi.

16:54 Ľudia cestou k parlamentu vykrikujú, že už toho majú dosť a dojedajú banány, ktoré im zostali.

16:48 Dav sa pomaly presúva k budove parlamentu.

16:36 Protestujúci na plot paláca zavesili transparent "Neverte vláde, ktorá zabúda na ľudí". Ozývajú sa aj rapkáče.

16:30 V dave sú hlavne mladí ľudia a kričia: "Pustite starého uja von!". Následne sa spustí hromadný pokrik: "Kto neskáče, je Gorila, hop, hop, hop."

16:20 Protestujúci hádžu do Prezidentského paláca banány.

 

16:15 Protest sa organizovane presúva k prezidentskému palácu.

16:13 Rečníci ukončili svoje prejavy.

16:10 Organizátori začali rozdávať sviečky, ktoré chcú potom zapáliť pred parlamentom.

16:08 Nápis na transparente: "Na Kráľovej holi stával strom zelený, kým nám ho Gorily za banány nepredali."

Nicholson: Dnešný protest môže vniesť nervozitu do politických špičiek

Dnešný protestný pochod Gorila, ktorý vylákal do ulíc Bratislavy stovky ľudí, možno nepovedie k požadovaným zmenám, môže však priniesť nervozitu medzi politické špičky. "Nie je to až tak často, že ľudia vyjdú do ulíc, tak nakoniec to bude mať aspoň taký efekt, že si dajú väčší pozor a rozhodnú sa sekať väzby, ktoré majú s investičnými skupinami," povedal pre TASR investigatívny novinár Tom Nicholson, ktorý sa kauze venoval dlhší čas.

Podľa vlastných slov nepozná organizátorov dnešného protestu a svojou účasťou iba chcel podporiť snahu ľudí, ktorí si našli v pracovný deň čas a prišli na protest. "Dokonca ani nie som si istý, či ich požiadavky sú na mieste, ale mne ide o ľudí, ktorí sa cítili dotknutí týmito vecami. Mal som pocit, že im treba niečo povedať," vysvetlil.


16:05 Jeden z rečníkov uviedol, že neverí politikom, ktorí nechodia k psychiatrovi.

15:56 Vystupuje český rečník, ktorý odovzdáva pozdravy zo svojej krajiny. Hovorí o podobných praktikách v Česku.

15:52 Vystúpil Nicholson, ktorý vyjadril radosť , že už nie je osamelý. Medzi ľuďmi sa ozýva: "Nicholson na Hrad". Keď sa dozvedel o spise, vôbec nechcel veriť tomu, ako sa tu robí korupcia. Vyzýva k voľbám a teší sa, že sa Gorila vyšetruje.

15:51 Ďalší aktivista vo svojom prejave hovorí, že túžba po spravodlivosti je silnejšia než strach a že my sme nositelia moci a dávame moc politikom. Verí, že sa raz finančné skupiny priznajú a vyzýva ich k tomu. Pripravený rečniť je aj Tom Nicholson.

15:45 Ďalší rečník sa pýta davu, či si myslí, že Gorila je fikcia. Ozýva sa hromadné "nie". Ďalej sa pýta, prečo na námestí nie sú aktéri Gorily. Pozdravuje Malchárka. Podľa organizátorov sú na námestí ľudia z celého Slovenska.

15:42 Námestie je plné transparentov: "Nechceme žiť v policajnom štáte", "Slušní ľudia nemlčte", "Dosť bolo Goríl", "Gorily za mreže".


15:36 Rečník prirovnáva situáciu k roku 1989, keď na námestí SNP znela pieseň "Sľúbili sme si lásku, sľúbili sme si vydržať". Sľuby však teraz nevydržali a niektorým zostala jedine láska k peniazom, ktoré im nepatria.

15:30 Rečníci oslovujú ľudí ako tých odvážnych, ktorí sem prišli a v dave sa prechádzajú ľudia prezlečení za gorily.. Rečník hovorí o tom, že revolúciu pred dvadsiatimi rokmi zorganizovali ŠTBáci. A že finanční žraloci sú nasadení a chcú ovládať všetkých.

15:28 Organizátorka oznámila, že na proteste rozdávajú politické strany letáky a vyzýva ľudí, aby ich zahodili. Davom znie: "Dosť bolo Goríl".

15:27 Ďalšia rečníčka hovorí o problémoch Slovenska. O tom, že Slovensko potrebuje úradnícku vládu a ľudia nie sú stádo oviec, za ktoré ho majú politici.

15:26 Jedna z rečníčok ukončuje svoj prejav tým, že mafia patrí do väzenia a nie do parlamentu, a že by predčasné voľby mali byť zrušené. Podľa nej politikov nepotrebujeme.

15:23 Počas dnešného protestu Gorila na Námestí SNP plánuje dispečing Dopravného podniku Bratislava v prípade nevyhnutnosti odkloniť linky mestskej hromadnej dopravy. "Týka sa to električkových liniek číslo 1, 5, 9, 15 a trolejbusov číslo 203, 206, 207, 208," informovala TASR Agáta Staneková z DPB. V závislosti od smeru pochodu by mohli byť podľa nej ovplyvnené aj cestovné poriadky autobusov číslo 93 a 147.

15:10 K davu zhromaždených sa prihovárajú organizátori. Ľudia vyjadrujú svoje názory, nespokojnosť so systémom a čo by sa malo zmeniť. Ľudia v dave majú transparenty s nápismi "Vypočujte SISkárov", "Gorilochoboti preč zo Slovenska", "2012 nevolím nikoho".

 


 

Odtiaľ sa protestujúci presunú pred Grassalkovičov palác a neskôr k budove parlamentu, aby tam vytvorili symbolickú reťaz. Protestné zhromaždenie bude reakciou na jednu z najväčších korupčných káuz v histórii Slovenska.

Prostredníctvom Facebooku zatiaľ svoju účasť potvrdilo viac ako 4000 ľudí a podľa oficiálnej stránky protestu ich počet rastie z minúty na minútu.

Ogranizátori vyzývajú účastníkov, aby si priniesli jednoduché transparenty a tým vyjadrili svoju požiadavku alebo postoj. Spájanie protestu s politickými stranami ale odmietajú. "Za skupinou organizátorov nestojí žiadny sponzor, žiadna politická strana, hnutie alebo iné politické či aktivistické zoskupenie," píše sa na stránke www.protestgorila.sk.

Na zhromaždení vystúpia viacerí občianski aktivisti, s prejavom by mal vystúpiť aj investigatívny novinár Tom Nicholson, ktorý vedel o spise Gorila ako jeden z prvých.

K akcii Gorila, sa má pridať aj hackerská skupina Anonymous. Podľa servera webnoviny.sk by mali hackeri zaútočiť na stránky finančnej skupiny Penta.

"Nezabúdame ani na to, ktorú banku po novom vlastnia," uvádza sa vo vyhlásení hackerov. Penta má v portfóliu Prima banku Slovensko, ktorú kúpila koncom roka 2010 od francúzsko-belgickej skupiny Dexia.

Organizátori pozývajú ľudí na protestnú akciu aj vo videu
https://www.youtube.com/embed/p95wm1HHLdg

01 - Modified: 2004-07-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Osram chce investovať do rozšírenia výroby 02 - Modified: 2004-07-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dve hodiny bez mobilov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 20:57