StoryEditor

Zlyhanie Slovákov mohlo skončiť katastrofou (video)

06.01.2010, 08:55
Autor:
ČTKČTKredred
Aktualizované 16.10 | Slovenská polícia čiastočne priznala chybu pri bezpečnostnom cvičení na popradskom letisku, počas ktorého schovala do batožiny cestujúcich výbušninu.

U jedného z pasažierov pritom trhavinu neodhalili a ten odletel do Írska. Pri incidente však pochybili aj pracovníci dublinského letiska, ktorí nebezpečnú látku tiež nenašli, uviedol dnes šéf hraničnej a cudzineckej polície Tibor Mako. Podobné tréningy už polícia zastavila, Mako ponúkol ministrovi vnútra svoju rezignáciu. Ten ju odmietol.

Pilot odletel

"Veľmi nás mrzí, že dobrá snaha o preverenie bezpečnosti civilnej leteckej prepravy dopadla takto negatívne. Na incidente majú svoj podiel aj bezpečnostní pracovníci dublinského letiska, keď vzorku výbušniny nenašli ani pri presnej identifikácii batožiny. Pritom cestujúci na svoju batožinu na letisku čakali takmer hodinu," uviedol pre portál Čas.sk Mako. Írske orgány však upozornili na to, že prakticky žiadne medzinárodné letisko na svete nekontroluje cestujúcich, ktorí do krajiny prilietajú.

Podľa Maka k pochybeniu došlo v Poprade pri tréningu policajných psov. Medzi batožinu cestujúcich do Írska vraj vložili dve vzorky výbušniny - okrem skutočnej trhaviny aj pachovú konzervu. Tú pes odhalil, následne policajta odvolali k inému úkonu a skutočnú výbušninu už zabudol vybrať. Trhavina sa údajne "prilepila" k batožine jedného slovenského pasažiera.

"Keď si (policajt) chybu uvedomil, prostredníctvom veže bol kontaktovaný pilot lietadla, ktoré bolo ešte na ploche. Pilot po vysvetlení celú situáciu vyhodnotil ako nie nebezpečnú a s lietadlom odletel," povedal Mako novinárom v Poprade.

VIDEO: Tibor Mako o náloži v lietadle - 1

Až po upozornení
Policajt však svojich nadriadených okamžite neinformoval, na problém upozornil len pracovníkov slovenského letiska. Tí kontaktovali kolegov v Dubline, že v batožine jedného cestujúceho sa nachádza nebezpečná látka. Írom sa ju však nepodarilo nájsť. Na stratenú výbušninu policajt oficiálne upozornil až po dvoch dňoch.

Slovák, ktorý výbušninu do Dublinu uplynulú sobotu previezol, nebezpečnú látku našiel až po upozornení slovenskou políciou. Mal ju odovzdať írskej polícii. Tú podľa Maka kontaktovali po troch dňoch od incidentu. Práve neskoré informovanie Íri kritizovali. Hovorkyňa írskeho ministerstva zahraničných vecí dnes írskym novinárom povedala, že jej úrad "očakáva vyčerpávajúcu správu o celej záležitosti a bude podľa potreby o veci rokovať s úradmi druhej (teda slovenskej) strany".

"Celý incident považujeme za individuálne profesionálne zlyhanie policajta, za ktoré bude samozrejme čeliť disciplinárnemu konaniu. Vyvodzovanie zodpovednosti voči jeho nadriadeným, ktorí sa informáciu dozvedeli neskoro a napokon sa rozhodujúcou mierou podieľali na riešení problému by bolo nespravodlivé a neadekvátne," reagoval hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš. Súčasný šéf hraničnej a cudzineckej polície je podľa ministerstva "skúsený expert".

VIDEO: Tibor Mako o náloži v lietadle - 2

Ospravedlnenie
Pasažierom napriek výbušnine na palube lietadla vraj nehrozilo žiadne riziko. "Zainteresovaní cestujúci neboli v žiadnom prípade ohrození, lebo látka bez akýchkoľvek ďalších prídavných komponentov a za podmienok, akých bola uskladnená, nie je nebezpečná. To znamená, nedošlo vôbec k spochybneniu bezpečnosti civilnej leteckej dopravy," uviedol Mako.

Podobné cvičenia sú podľa policajného funkcionára bežné aj inde vo svete. Slovenská strana sa už ospravedlnila írskym orgánom ako aj cestujúcemu a jeho rodine a podobný typ cvičení zastavila. "Minister vnútra po tomto incidente rozhodol o skončení tohto typu tréningov, pričom hľadáme nové, iné účinné formy bez bezprostredného rizika pre cestujúcich na našich lietadlách," informoval šéf hraničnej a cudzineckej polície.

Naďalej sa však líšia informácie o počte ľudí zapojených do cvičenia či množstve nájdenej výbušniny. Zatiaľ čo podľa správ z Dublinu malo byť do bezpečnostného testu zapojených osem cestujúcich, slovenské zdroje hovorili o dvoch. Íri tvrdia, že neodhalená výbušnina RDX vážila 90 gramov, podľa slovenskej strany to bolo od desať do 90 gramov.

RDX je trieštivá trhavina, ktorá sa medzi výbušninami zaraďuje medzi najsilnejšie. Svojou trhavou silou prekonáva aj trinitrotoluén.

Slováci sú na smiech celému svetu

Slovenské zlyhanie sa stalo terčom posmechu celého sveta. Pozrite si aspoň jednu z mnochých reportáží, ktoré sa venovali slovenskému zlyhaniu.

https://www.youtube.com/embed/xCZHwTyfPwc

01 - Modified: 2004-05-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 17. 5. 2004 02 - Modified: 2004-05-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéfredaktor Mirroru rezignoval pre falošné fotky 03 - Modified: 2004-05-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vatikán definuje svoj vzťah k islamu v ostrejšom tóne 04 - Modified: 2004-05-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Seine Saint-Denis strieda červenú islam 05 - Modified: 2004-05-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spojené štáty sa nebránia odsunu z Iraku
01 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 02 - Modified: 2024-04-18 11:45:11 - Feat.: - Title: Dôchodcov čaká tento rok 13. dôchodok vo výške 606,30 eura, ohlásil Tomáš. Štát to bude stáť 828 miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho 04 - Modified: 2024-04-05 11:27:15 - Feat.: - Title: Fico sa ostro vyhranil voči SaS a PS. Tvrdí, že DPH nezvýši 05 - Modified: 2024-04-04 09:01:18 - Feat.: - Title: Vláda navýši finančný príspevok v rámci humanitárnej pomoci, vyhlásil Tomáš. Narásť má o 700 eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:58