StoryEditor

Gašparovič chápe v spore o mýto obe strany

10.01.2010, 16:39
Autor:
TASRTASR

Protestujúci autodopravcovia, ktorí požadujú zmeny vo fungovaní mýtneho systému či zníženie spotrebnej dane, majú podľa prezidenta SR Ivana Gašparoviča v niektorých veciach pravdu. Ako dnes konštatoval pred novinármi, na druhej strane podobný systém funguje všade vo svete a myslí si, že je potrebný aj na Slovensku. "Budú sa z toho opravovať diaľnice, cesty, takže sa to nemôže zastaviť." Prezident zároveň pripustil, že dopravcovia majú zrejme pravdu v tom, že nebolo všetko pripravené tak, aby systém fungoval bezchybne. Upozornil však, že prejsť na takýto projekt nie je také jednoduché.

"Chápem jednu stranu aj druhú stranu, preto som rád, že o týchto veciach sa bude ďalej hovoriť. Premiér mi jednoznačne povedal, že bude rokovať s tými, ktorí o týchto veciach rozhodujú. Ja som presvedčený, že nájde konsenzus," povedal Gašparovič. Na margo žiadosti protestujúcich malých a stredných dopravcov, ktorí blokujú bratislavskú Rožňavskú ulicu, o stretnutie s premiérom konštatoval, že mu nemôžu dávať podmienky. Myslí si preto, že problém sa vyrieši podľa názorov tých, ktorí budú s predsedom vlády rokovať a protestujúci tak o túto možnosť prídu, keďže dávajú šéfovi kabinetu podmienky, ktoré nemôže prijať.

Premiér Robert Fico sa v pondelok (11. 1.) dopoludnia pravdepodobne nestretne s predstaviteľmi malých a stredných dopravcov nespokojných s novým mýtnym systémom, ktorí protestujú v uliciach Bratislavy. Doteraz totiž nesplnili podmienku, aby so svojimi protestnými aktivitami skončili. "Zatiaľ táto podmienka splnená nebola, preto sa zajtra o 10. hodine ťažko môžem s nimi stretnúť," vyhlásil v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12. Zároveň však avizoval rokovanie so subjektmi, ktoré sú podľa neho prirodzenými partnermi vlády v otázke mýta.

Nespokojní dopravcovia požadujú zníženie spotrebnej dane z pohonných látok, cestnej dane, rozdelenie spoplatnených úsekov ciest na menšie časti a prerušenie prevádzky mýtneho systému o šesť mesiacov, kým sa neodstránia jeho nedostatky.

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 00:37