StoryEditor

Začínal umývaním riadu, dnes varí britskej smotánke

19.03.2012, 23:00
Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy našich úspešných rodákov.

Po príchode do Británie začínal od úplnej nuly ako umývač riadov. Dnes je 33-ročný bratislavský rodák Peter Fóra (na snímke) členom špičkového tímu, ktorý sa stará o kuchyňu v luxusnej hotelovej sieti Kempinski. V obľúbenej reštaurácii londýnskeho hotela neďaleko Buckinghamského paláca chystá jedlo pre členov britskej kráľovskej rodiny či ďalšie známe osobnosti. „Osobne si rád spomínam najmä na futbalistu Davida Beckhama. Moje fish and chips, čiže ryby s hranolčekmi, mu chutili natoľko, že sa k nám niekoľkokrát vrátil a poslal mi do kuchyne pochvalu. Bola s ním aj jeho manželka Victoria, inokedy ho sprevádzal princ Harry,“ hovorí Fóra. Jeho prácu si nedávno všimlo aj najvyššie vedenie siete Kempinski. Ponúklo mu možnosť dohliadať na kuchársky tím pri veľkolepom otvorení nového hotela na Seychelských ostrovoch.

Medzinárodný certifikát
Do Anglicka prišiel Peter pred viacerými rokmi s cieľom naučiť sa jazyk. Zhodou okolností si vtedy našiel prácu v kuchyni na uznávanej britskej škole pre kuchárov Westminster Kingsway College. Neskôr sa do školy vrátil a získal tam celosvetovo uznávaný certifikát. „Kurz mi otvoril dvere do kuchárskeho sveta. Po dvoch rokoch štúdia som mal totiž aj prax, keďže som zároveň pracoval v istom luxusnom hoteli v blízkosti známeho Hyde Parku,“ dopĺňa Fóra. Ten je okrem kuchárskeho remesla známy aj ako basgitarista slovenskej skupiny Inekafe.

V rámci spomínaného hotela robil až v troch rôznych reštauráciách, kde si vyskúšal prípravu banketov pre dva a pol tisíca ľudí. Londýnske skúsenosti napokon zúročil i na Slovensku. Po návrate domov začal pracovať v malej bratislavskej reštaurácii v centre mesta. Tam sa naučil variť slovenské jedlá a zmanažovať si celý chod kuchyne.

Čoskoro sa však dopočul o nábore kuchárov do hotela Kempinski, ktorý v Bratislave otvárali v roku 2009. „Mal som šťastie, pretože tam prišlo obrovské množstvo ľudí. Cez zadné dvere som sa dostal priamo ku generálnemu riaditeľovi a ten si ma aj vďaka mojej smelosti vybral.“

Osudový Londýn
Zostať celý čas na Slovensku sa však Petrovi príliš nepozdávalo. Od začiatku si bol vedomý, že cez sieť hotelov Kempinski sa môže dostať kamkoľvek do sveta. Zameral sa opäť na Londýn, kam o dva roky skutočne odišiel. Až tam naplno pocítil náročnosť kuchárskeho umenia. „Dostal som sa do úžasného dobového hotela neďaleko Buckinghamského paláca. Zaujímavosťou je, že tajná úniková chodbička z paláca vedie priamo do vínnych skladov hotela. Tieto sklady sú veľmi preslávené,“ prezrádza Fóra.

Dopĺňa, že ich častými návštevníkmi sú aj príslušníci kráľovskej rodiny či rôzne britské celebrity. Niektorým z nich mal možnosť pripravovať jedlo, ktoré je typické svojím anglickým vidieckym charakterom.

Peter hovorí, že je hrdý na svoju kariéru. Neskrýva však ambície posunúť sa neskôr v rámci siete Kempinski aj do vzdialenejších krajín alebo manažérsky viesť niektorú z reštaurácií. Svoj recept na úspech pomenúva jednoducho – je ním húževnatosť. „Vždy som pracoval na sto percent, nebaví ma polovičná práca. Všetko sa snažím s vysokým nasadením dotiahnuť do konca, a to je základ úspechu.“ 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 02:27