StoryEditor

Raši: Nebudeme riskovať ďalšie nepokoje lekárov

07.06.2012, 00:00
Jednotný zákon pre všetkých zdravotníkov riešiaci ich platy neznamená, že sa siahne na vybojované mzdy lekárov a sestier.

Tvrdí to predseda parlamentného zdravotníckeho výboru Richard Raši (Smer-SD) v reakcii na obavy lekárov, ktorí opäť začali hovoriť o tom, že sa zopakujú protesty z minulého roka, ak by sa siahalo na ich platy.

„Nový zákon automaticky neznamená, že lekári a sestry, ktorí si už niečo vybojovali, tak o to prídu. Nie je to tak, ako sa nazdáva Lekárske odborové združenie, že sa jeden zákon pripravuje kvôli tomu, aby nedostali peniaze, ktoré im podľa súčasného zákona patria,“ povedal pre HN Raši.

Ako dodal, uznáva, že momentálne majú najmä nemocnice problém s vyplácaním vyšších miezd, no ministerstvo podľa neho nebude riskovať ďalšie prípadné nepokoje. Ministerstvo Zuzany Zvolenskej sa zatiaľ nechce jednoznačne vyjadriť, či lekárom a sestrám po vytvorení jednotného zákona zostanú súčasné zvýšené platy. Ministerka sa chce predtým, ako bude niečo zdravotníkmi garantovať, s nimi stretnúť. „Treba hovoriť o platoch zdravotníkov na spoločnej pôde a hovoriť o problémoch, ktoré s platmi zdravotníkov sú. Na túto tému chce začať so všetkými komorami spoločné rokovania,“ povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková.

Lekárske odbory, ako aj Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, vytvorenie jednotného zákona odmietajú. Lekári dokonca pohrozili ďalšími protestmi. „Lekárske odborové združenie v prípade otvorenia zákona o platoch lekárov zváži znovunastolenie pôvodných požiadaviek, z ktorých na zachovanie sociálneho zmieru v Slovenskej republike ustúpilo,“ povedal v utorok predseda lekárskych odborárov Peter Visolajský.

Dôvodom odmietavého postoja lekárov k spoločnému zákonu zdravotníkov je obava, že je za tým snaha ministerstva znížiť ich minimálne mzdové nároky. Tie si vybojovali po tom, ako dve tisícky z nich podali hromadné výpovede a nenastúpili do práce.

Visolajský počas nátlakovej akcie lekárov vystupoval ako predseda odborov vo Fakultnej nemocnici Nitra. Zároveň bol aj jedným zo štyroch podpredsedov, ktorí sa spolu s ich šéfom Mariánom Kollárom zúčastňovali na rokovaniach o memorande s vládou. Podľa viacerých zdrojov HN práve táto skupina podpredsedov spôsobila, že sa dohoda rodila veľmi ťažko. Údajne totiž na rozdiel od Kollára nechceli pristúpiť k žiadnym kompromisom. Visolajského do čela združenia zvolil v marci tohto roka odborový snem po tom, ako Kollár zo svojej funkcie odstúpil.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:51