StoryEditor

Čo obsahuje spis Gorila uverejnený na webe

10.01.2012, 23:00
Autor:
redred

Operatívnou cestou boli zistené podozrenia z trestnej činnosti predsedníčky dozornej rady FNM SR Ing. Anny BUBENÍKOVEJ. Ing. Anna BUBENÍKOVÁ bola do tejto funkcie nominovaná politickou stranou SDKÚ. V minulom volebnom období (2002 – 2006) zastávala post členky Výkonného výboru FNM SR a zároveň riaditeľky sekcie zakladateľských činností a výkonu práv akcionára FNM.

Bolo zistené, že koncom roka 2006 zinkasovala Ing. Anna BUBENÍKOVÁ od predstaviteľa finančnej skupiny PENTA Mgr. Jaroslava HAŠČÁKA cca 200 mil. Sk za služby, ktoré v prospech tejto finančnej skupiny počas svojho pôsobenia na FNM v rokoch 2002 –- 2006 vykonala. Išlo o súhrnnú odmenu za jej služby pri privatizácii spoločností ako Slovenské elektrárne, a. s., (poradcom talianskeho nadobúdateľa ENEL bola Penta), Paroplynový cyklus, a. s., (získala ho Penta), Slovenská plavba a prístavy, a. s., (spoluzískala ju Penta), za služby pri príprave privatizácie prevádzkovej činnosti Podtatranskej vodárenskej spoločnosti, a. s., Poprad a Stredoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s., Banská Bystrica, ktoré získala Penta v spolupráci s francúzskou VEOLIOU a za prípravu privatizácie teplární (najmä Bratislavskej teplárenskej, a. s.), prípravu doprivatizácie rozvodných energetických podnikov (ZSE, SSE, VSE) a prípravu privatizácie Letiska M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a. s. (posledné 3 privatizácie nakoniec neboli na základe uznesenia vlády o zastavení privatizácie uskutočnené).

Výplatu uvedenej sumy zrealizoval Mgr. Jaroslav HAŠČÁK prostredníctvom platby za 3 analýzy realitného trhu SR a za bližšie neustanovenú výrobnú halu v Medzilaborciach od bližšie nezistenej britskej spoločnosti pod vplyvom Penty v prospech BUBENÍKOVEJ. Fiktívnosť transakcie spočíva v tom, že uvedené 3 analýzy realitného trhu spracovali v skutočnosti pre interné potreby PENTY 5 pracovníci spoločnosti PENTA, ktorí na nej robili cca 1 rok. Tiež výrobná hala v Medzilaborciach má omnoho nižšiu reálnu hodnotu, ako bolo v kúpno-predajnej zmluve deklarované (len cca 10 mil. Sk).

VARGA hovorí, aby sa REJDA pozrel na prípad Hanky BUBENÍKOVEJ z FNM. REJDA dodal, že ešte to presne nevie, ale že predávali niečo z majetku podniku, ktorý sa privatizoval. VARGA oponuje, že oni majú teraz taký istý problém s bratislavským letiskom, ktoré už sprivatizovali, ale ešte neprevzali kontrolu a manažment letiska si naďalej vypisuje výberové konania a nemôžu to zastaviť. Podľa VARGU sa s tým nič nedá robiť a BUBENÍKOVÁ pravdepodobne nič neporušila (pozn. sprac.: VARGA pravdepodobne cez REJDU lobuje na príkaz HAŠČÁKA v prospech zastavenia vyšetrovania prípadu, v ktorom je zaangažovaná aj BUBENÍKOVÁ).

VARGA dostal od Jaroslava HAŠČÁKA pre REJDU aj úlohu ohľadne bližšie nezisteného trestného oznámenia na Ing. Annu BUBENÍKOVÚ z FNM, ktorá pracuje v prospech PENTY (údajne predávala niečo z majetku podniku, ktorý sa privatizoval). REJDA má zabezpečiť všetky dostupné poznatky k tomu prípadu a cez svoje kontakty v PZ snažiť sa to zahrať do stratena, resp. zastaviť prípadné trestné stíhanie.

Spis hovorí o údajnej korupčnej činnosti Anny Bubeníkovej, ktorá mala v orgánoch Fondu národného majetku pôsobiť v prospech finančnej skupiny Penta pri privatizácii alebo predaji štátneho majetku. Bubeníková sa podľa spisu stretávala v konšpiračnom byte so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom a mala s ním mať aj intímny vzťah.

Bubeníková mala byť podľa Gorily „iniciátorkou a realizátorkou“ doprivatizácie zvyšných minoritných balíkov rozvodných podnikov ZSE, SSE a VSE. Haščák jej mal na stretnutí s ňou v konšpiračnom byte priznať časť provízie vo výške 2 milióny eur za výber poradcu na 10 percent akcií týchto podnikov.

Bubeníková mala podľa Haščáka neoficiálne prevziať vedenie výkonného výboru Fondu národného majetku po tom, ako predsedu fondu Jozefa Kojdu „odstavia od rozhodovania“. Bubeníková mala „nový model“ fungovania FNM oznámiť Igorovi Grošaftovi, ktorý mal neoficiálne viesť prezídium fondu.

Bubeníková mala byť podľa Gorily v skupine osôb, ktorá mala záujem sprivatizovať polikliniku Tehelná v Bratislave. Haščák predstavil scenár sprivatizovania polikliniky a tiež sa mal vyjadriť, že môže presadiť, aby záujemcovia mali zdravotnícku licenciu.

Bubeníková mala podľa spisu konflikt s prezidentom Fondu národného majetku Jozefom Kojdom, ktorému sa nepáčilo, že prekračuje svoje kompetencie a riadi aj jeho. Preto ju odvolal z jednej z privatizačných komisií. Hačšák sa mal postarať, aby bola do komisie opäť prijatá. Ministrovi Jirkovi Malchárkovi podľa spisu tvrdil, že urobila veľa pre SDKÚ, napríklad dosiahla províziu 100 miliónov korún za privatizáciu paroplynového cyklu

Zdroj: internet, napr. http://skgorila.tumblr.com/

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 15:27