StoryEditor

Zvolenskej plán je riskantný. Nesmie sa robiť narýchlo

13.04.2012, 00:00
Nový systém prerozdeľovania poistného, ktorý plánuje zaviesť ministerka zdravotníctva, môže spôsobiť skôr problémy ako riešenia.

Nový systém prerozdeľovania poistného, ktorý plánuje zaviesť ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (Smer-SD), môže spôsobiť skôr problémy ako riešenia. Analytik INEKO Dušan Zachar upozorňuje, že nie je vhodné zmenu urobiť narýchlo. „Bolo by chybou, ak by sa s jeho spustením ministerstvo uponáhľalo len preto, aby štátna poisťovňa rýchlo zohnala zdroje na platy zdravotníkov.“

30 miliónov pre štát
Zvolenská totiž po prvom stretnutí so zástupcami zdravotných sestier ohlásila, že peniaze na vyššie platy zdravotníkov, ktoré chýbajú nemocniciam, by sa mohli zabezpečiť aj tým, že sa prerozdelia odvody medzi poisťovňami aj na základe ďalšieho kritéria – chorobnosti. To by spôsobilo, že štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa by mala zhruba o 30 miliónov eur navyše na úkor súkromných poisťovní.

„Poisťovne sa musia na to pripraviť v dostatočnom predstihu, napríklad aj úpravami zmlúv s poskytovateľmi,“ povedal pre HN Zachar. Inak to môže podľa neho ohroziť financovanie zdravotnej starostlivosti pre poistencov súkromných poisťovní. Najväčšia súkromná poisťovňa Dôvera by tak podľa prepočtov Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou mala prísť o 21 miliónov eur, Union o vyše osem.

„Medzičasom došlo k prestupu poistencov, takže dosah môže byť iný,“ tvrdí Monika Šimunová z Dôvery. Obe súkromné poisťovne vítajú zavedenie nového systému, hoci ich v praxi môže pripraviť o zdroje, ktoré doteraz mohli vykazovať ako zisk. Podobne ako Zachar však varujú, aby sa zmena zavádzala postupne a nie jednorazovo. „V opačnom prípade by išlo o skokovú zmenu, ktorá by predstavovala riziko nestabilného vývoja zdrojov voči poskytovateľom zdravotnej starostlivosti,“ tvrdí hovorkyňa Unionu Judita Smatanová.

Stále sa rokuje
Kedy a v akej podobe chce prerozdelenie spustiť nové vedenie rezortu, nechce zatiaľ zverejniť. „Zámer je pripravený, ale ešte o ňom rokujeme,“ vyhlásila hovorkyňa Zuzana Čižmáriková. Podľa nej sa však má líšiť od Uhliarikovej podoby. Ten posunul jeho zavedenie z roku 2011 na rok 2013 a malo sa spúšťať v štyroch etapách tak, aby každý rok pribudlo šesť nových diagnóz. V súčasnosti dávajú zdravotné poisťovne 95 percent svojich príjmov do spoločného koša, ktorý im potom Úrad pre dohľad prerozdeľuje podľa veku, pohlavia a ekonomickej aktivity poistencov. Po novom má pribudnúť chorobnosť. Ratko Sudecký

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 12:45