StoryEditor

Platy v školách nemajú isté všetci zamestnanci

02.01.2013, 23:00
Školstvo. Školníci, kuchári či ekonómia nemusia dostať peniaze navyše, varujú odborári.

Odborári upozorňujú, že nepedagogickí zamestnanci škôl ešte nemajú vyššie platy isté. Vláda Roberta Fica sľúbila školníkom, kuchárom či ekonómom pracujúcim na základných a stredných školách, že od nového roka dostanú pridaných päť percent k hrubému platu. „Ministerstvo financií a školstva sľúbili, že to doriešia, že pripravia mechanizmus, ktorým sa tie peniaze dostanú k ľuďom, ale zatiaľ sme od nich nič nedostali,“ hovorí šéf školského odborového zväzu Pavel Ondek. Odborový predák sa obáva, aby vláda svoj sľub nesplnila len hraním sa s číslami.

Všetko po starom?
Vláda so Združením miest a obcí Slovenska totiž uzavrela dohodu, že obce, v ktorých žije viac ako dvetisíc obyvateľov, v tomto roku ušetria na mzdách päť percent a pri nákupe tovarov a služieb minú o desať percent menej ako vlani. Ide o opatrenie, ktoré má vláde pomôcť hospodáriť v súlade s protikrízovými opatreniami Európskej únie. „Ak by napríklad v prípade týchto zamestnancov len uvoľnili viazanosť päť percent, mzdy týchto ľudí by ostali na rovnakej úrovni ako vlani, došlo by len k dorovnaniu,“ uvažuje Ondek.

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) už podobnú matematiku raz použil. V novembri štrajkujúcim učiteľom vysvetľoval, že v skutočnosti dostávajú pridaných desať percent, keďže okrem päťpercentného nárastu miezd v ich prípade nedôjde k päťpercentným škrtom mzdových výdavkov, ktoré čakajú zamestnancov ostatných rezortov. Šetrenie samosprávy na mzdách nie je v dohode s vládou bližšie špecifikované, je na samospráve, ako úsporu dosiahne – či prepúšťaním zamestnancov, zmrazením miezd či zrušením odmien.

Ministerstvo nesúhlasí
Ministerstvo financií odkázalo, že bude reagovať rezort školstva. Tlačový odbor sa k tomu nevyjadril, len zopakoval, že platy pedagogických zamestnancov sú už zakotvené v zákone o štátnom rozpočte. Učitelia a riaditelia sa tak obávať nemusia. Vo februári dostanú na výplatnej páske o päť percent viac ako vlani. Začínajúci učiteľ si tak prilepší o 25 eur.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 17:55