StoryEditor

Frešo sa opozícii pozdáva

22.05.2012, 00:00
Nový predseda SDKÚ. Opoziční lídri čakajú od nového šéfa SDKÚ pragmatickú spoluprácu.

Predvolebné koalície stredo-pravých strán, ktoré má v pláne nový predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, sa nepozdávajú všetkým opozičným lídrom. Frešo chce pravicu posilniť spoločnými kandidátkami, najbližšie o rok v župných voľbách.

Integrácia pravice?
Väčšina pravicových politikov tipovala za predsedu Freša. Od nového kolegu očakávajú lepšiu spoluprácu. Frešova vízia o koalícii stredo-pravých pre voľby do VÚC v roku 2013 sa o zatiaľ pozdáva len Igorovi Matovičovi (OĽaNO) a Richardovi Sulíkovi (SaS). „Rozprávali sme sa o nej,“ povedal Matovič. „Nie je to pre mňa novinka, župné a komunálne voľby môžu byť testom schopnosti spolupráce v opozícii,“ dodal. Sulík má podobný názor. „Cieľ je predsa vymeniť Fica a odstaviť socialistickú vládu,“ skonštatoval šéf SaS.

Frešo avizoval, že ak by spoločná kandidátka strán mala úspech, mohla by byť inšpiráciou aj pre parlamentné voľby v roku 2016. Ostatné strany sú opatrné. „Podporujeme taku viziu a hlavne spolupracu, na ktorej sa spolocne dohodneme za rokovacim stolom,“ reagoval predseda Mosta-Híd Béla Bugár. KDH odkázalo, že chce spolupracovať so svojimi prirodzenými partnermi.

Pozvánka od KDH
Ako prvé pozýva Freša na stretnutie práve KDH, ktoré je podľa volebných výsledkov lídrom opozície. „KDH má záujem o dobrú spoluprácu,“ uviedol Martin Krajčovič z tlačového odboru strany. Jej predseda Ján Figeľ blahoželal Frešovi k novej funkcii dvakrát. Ostatné strany sa stretnú s Frešom pred júnovou parlamentou schôdzou. Šéf SaS Richard Sulík predpokladá, že Frešo povedie SDKÚ pragmaticky. „Teším sa na konštruktívnu spoluprácu. Beriem ho ako konštruktívneho lídra. Poznám ho dva-tri roky,“ reagoval. Aj líder Obyčajných ľudí si od nového vedenia niekdajšej najsilnejšej opozičnej strany sľubuje lepší dialóg než dosiaľ. „SDKÚ v minulosti trpela pýchou. Očakávam, že Frešo tým trpieť nebude a viac sa otvoria dvere k opozičnej spolupráci,“ uviedol Matovič. Vecnú spoluprácu chce aj Most-Híd.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:06