StoryEditor

Opozícia chce Kaliňákovu hlavu. Pre medzinárodnú blamáž

13.01.2010, 11:56
Autor:
TASRTASR
Predstavitelia opozície začnú zbierať podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, na ktorej sa pokúsia odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka (na snímke predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda).

Po dnešnom stretnutí opozičných strán o tom informoval líder KDH Ján Figeľ s tým, že dôvodom je kauza výbušniny, ktorá sa po nevydarenej policajnej akcii dostala na palube lietadla až do írskeho Dublinu. Podpisy by mali odovzdať v priebehu budúceho týždňa.

Dôvody na odvolanie
"Vidíme tri dôvody na vyvodenie politickej zodpovednosti voči ministrovi Kaliňákovi. Došlo k hrubému porušeniu Ústavy SR, vnútroštátnych a medzinárodných predpisov. Občania totiž boli vystavení riziku a ohrozeniu. Cestujúci slúžia ako pokusné králiky na testovanie postupov pri zabezpečovaní bezpečnosti v leteckej premávke," vysvetlil Figeľ. Zároveň sa domnieva, že problémom nie je len samotný incident, ale aj následná séria nedopatrení.

Tretím dôvodom podľa jeho slov je, že ide o bezprecedentnú medzinárodnú blamáž SR a jej výraznú diskreditáciu v očiach partnerov v otázke boja proti terorizmu. "Je to aj súčasť celej série káuz v tomto rezorte, prejavovala sa v nich nedôslednosť až nadpráca policajných orgánov. Každý by mal robiť to, čo vie lepšie, Kaliňákovi ide lepšie podnikanie ako ministrovanie," dodal Figeľ.

Na kamionistov poslal policajtov
Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda, ktorého strana najskôr nebola myšlienke odvolávať Kaliňáka príliš naklonená z dôvodu blížiacich sa volieb, poznamenal, že novou skutočnosťou oproti minulému týždňu je, ako sa minister správal pri proteste kamionistov. "Namiesto ospravedlnenia na nich poslal policajtov, aby sa im vyhrážali a brali vodičské preukazy. Toto bola posledná kvapka. Policajti tu nie sú na to, aby zastrašovali slušných ľudí, na ktorých sa koná krivda, ale sú tu na to, aby chránili takýchto občanov," upozornil.

Líder SMK Pál Csáky zdôraznil, že v jeho strane bola situácia jasná už pred troma rokmi. "Keď bola zneužitá Malinová, niektorí si mysleli, že je to partikulárna vec. Keď boli zneužití ľudia pred Prezidentským palácom, tiež si mysleli, že je to izolovaná vec, keď boli zneužití fanúšikovia v Dunajskej Strede, niektorí si mysleli, že je to lokálna vec. Teraz vieme, že je to systémový problém, a preto všetkých 15 poslancov SMK bude hlasovať za jeho odvolanie," avizoval.

Odhaľovanie pravdy
Figeľ odmieta tvrdenia rezortu, že takéto cvičenia so psami sa odohrávali aj v minulosti. "Tieto opatrenia (vkladanie výbušnín do batožiny cestujúcich) neboli vykonávané v minulom období tak v hrubom rozpore so zákonmi ako teraz. Som presvedčený, že ďalšie odhaľovanie prispeje k tejto pravde," povedal. Zároveň upozornil, že Kaliňák hraničnú a cudzineckú políciu, ktorej príslušník mal pri manipulácii s výbušninou pochybiť, presunul v roku 2007 pod seba, a tým prevzal aj priamu zodpovednosť.

Tieto argumenty ministerstva odmieta aj Csáky. "Je pravda, že sa takéto cvičenia robia aj inde vo svete, ale na vnútroštátnych linkách a nie medzinárodných. Navyše, policajt má vlastnú tašku a nestrká výbušniny do batožiny občanov," vysvetlil. Odmieta preto názory premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý sa podľa neho snaží tieto kauzy interpretovať ako politický problém medzi vládou a opozíciou. "Sú to problémy medzi vládou a občanmi," upozornil.

Vyjadrenia predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara, ktorý za incident s výbušninou žiadal odvolanie policajného prezidenta Jána Packu a kritizoval aj Kaliňáka, však považuje Dzurinda za jalové a umelé. "Mečiar chce napínať svaly kvôli svojim voličom, ale je jasné, že rolu pritakávača Smeru-SD zohrá do konca volebného obdobia," podčiarkol s tým, že o podpore pri odvolávaní ministra vnútra s ním opozícia nebude rokovať.

Dzurinda je presvedčený, že slovenská vláda je nekompetentná a zbabelá a pri problémoch sa snaží všetko hádzať na vládu minulú. "Ak sa chce porovnávať s tými predchádzajúcimi kabinetmi, tak si dovolím pripomenúť, že v rokoch 1998 až 2006 sa občan SR mohol hocikde prihlásiť hrdo, že je Slovák. Mrzí ma, že dnes to tak nie je," dodal.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 05 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 12:00