StoryEditor

Objektívna zodpovednosť sa dá zneužiť

28.06.2012, 00:00

Na D1 funguje meranie radarom už dlho, doteraz sa nemohlo použiť, tvrdí Drahovský.

Čo si myslíte o zmene, ktorú priniesla novela cestného zákona?
Ide o nový nástroj. Je možné ho použiť dobre, ale zároveň aj zle, respektíve neefektívne. Cieľom objektívnej zodpovednosti je tlačiť na vodičov, aby trvalo dodržiavali pravidlá cestnej premávky a aby sa zvýšila jej bezpečnosť. Neprávne by bolo, ak by sa to zmenilo na spôsob vyberania peňazí od vodičov bez ohľadu na riešenie bezpečnosti dopravy.

Ako funguje systém objektívnej zodpovednosti?
Zariadenie, ktoré zaznamená priestupok, ho vyhodnotí a pošle do centrály. V centrále zasa musí byť automatické stredisko, ktoré takýto zadokumentovaný priestupok dá do protokolu, vytlačí pokutu a pošle ju na adresu majiteľa vozidla. Napríklad na D1 funguje meranie radarom už niekoľko rokov. Nemohlo sa však použiť na vymáhanie pokút len z toho dôvodu, že na to chýbal zákon.

Aké sú skúsenosti z iných krajín, ktoré tento systém už využívajú?
Skúsenosti sú dobré, napríklad v Nemecku. Tam dostanete fotografiu s protokolom. V zahraničí je teda bežné, že vodičom chodia domov pokuty za dopravné priestupky. Sú však aj krajiny, kde si z tohto urobili biznis obce, pretože napríklad vo Švajčiarsku ostávajú pokuty práve im. Obmedzia z ničoho nič rýchlosť, aby zarábali na vodičoch.

Ako by sa dal systém ešte zlepšiť?
V zákone je stanovená dvojročná lehota na uloženie pokuty. Ak to bude fungovať tak, že to bude len možnosť, ale drvivá väčšina pokút bude ľuďom chodiť do troch dní. Len čo však začnú chodiť s odstupom dvoch týždňov, mesiaca či roka, nemalo by to žiaden vplyv na bezpečnosť o bolo by to len o vyberaní pokút od vodičov. Navrhoval som aj to, aby mali vodiči mali možnosť zadať do systému svoj e-mail. Tam by im chodili záznamy o všetkých meraniach. Mohol by im prísť napríklad aj e-mail, ktorý by mu poďakoval za to, že dodržuje predpisy.

Zákon dáva možnosť zaplatiť do 15 dní iba dve tretiny pokuty. Bude to vodičov motivovať platiť ?
Je to určite motivujúce. Vždy je dobré, keď je možnosť zľavy pri okamžitom platení.

Vodiči budú môcť do 15 dní aj namietať spáchanie priestupku a určiť vinníka.
Je tam opravný mechanizmus pre prípad, že vozidlo neriadil majiteľ. Ide napríklad o prípady, keď niekto používa služobné auto alebo auto z požičovne. V takomto prípade príde totiž pokuta jeho majiteľovi.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 20:50