StoryEditor

Sulík vyhlási verejnú voľbu, na Ústavný súd čakať nebude

01.06.2011, 00:00

Koalícia nebude pri voľbe generálneho prokurátora čakať na rozhodnutie Ústavného súdu. Šéf parlamentu Richard Sulík ešte tento týždeň vyhlási novú, už verejnú voľbu. Tento spôsob hlasovania pritom napadol na Ústavnom súde zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý.
"Čakáme už dosť dlho. To, že prokuratúra je bez generálneho prokurátora, nie je dobré," uviedol včera Sulík. Odmietol, že to robí preto, aby predbehli Ústavný súd, ktorý môže verejnú voľbu zablokovať predbežným opatrením. "Nemyslím si, že je teraz nutné štartovať nejaké preteky. Keby sme to chceli urobiť, tak by som vyhlásil voľbu už minulý štvrtok poobede, keď bola v Zbierke zákonov zverejnená novela rokovacieho poriadku (mení tajnú voľbu na verejnú, pozn. red.)," odpovedal na otázku HN. Prípadný nález Ústavného súdu však koalícia podľa Sulíka bude zohľadňovať.

Podpredsedu Smeru Mareka Maďariča reakcia Sulíka neprekvapuje. Predseda parlamentu je podľa neho špecialista v nerešpektovaní pravidiel rokovacieho poriadku a parlamentných zvyklostí. "Oni si dovolia zmeniť pravidlá uprostred hry. Keby sme my také niečo spravili, tak sme vykričaní neviem kde."

Maďarič nechcel dopredu hovoriť, čo urobia, ak koalícia generálneho prokurátora zvolí. "My si myslíme, že verejná voľba nie je správna. Generálny prokurátor by nemal vedieť, kto ho volil a kto ho nevolil."

"Vždy sa musí voľba uskutočniť v tom režime, ktorý je v tom čase platný a účinný," pripomína však predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu Radoslav Procházka (KDH).

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:22