StoryEditor

V kauze "Cellerova jama" zrušil Trenčín stavebné povolenie

16.02.2012, 12:03
Autor:
TASRTASR

Stavebný úrad v Trenčíne vydal rozhodnutie, ktorým ruší stavebné povolenie pre spoločnosť Tatra Real Trade. Spoločnosť plánovala v centre mesta postaviť podzemné garáže a na povrchu polyfunkčný objekt. Počas zemných prác objavili asi v dvojmetrovej hĺbke pravdepodobne predsunuté opevnenie hradu zo 17. storočia, ministerstvo kultúry vyhlásilo nález za národnú kultúrnu pamiatku.

Tatra Real Trade od projektu odstúpil, no požaduje od mesta odškodné. Jama pri bývalom Dome armády tak hyzdí centrum mesta už od roku 2008. Mesto Trenčín, od ktorého požaduje Tatra Real Trade odškodné viac ako dva milióny eur, je so spoločnosťou v súdnom spore, 25. januára Okresný súd v Trenčíne pojednávanie už tretíkrát odročil.

Pri zrušení stavebného povolenia vychádzal Stavebný úrad v Trenčíne podľa Jána Forgáča z paragrafu 127 stavebného zákona, ktorý podľa neho ešte nikto na Slovensku nepoužil. "Sme takí pionieri. Paragraf v odseku 3 hovorí, že v prípade, ak dôjde k nálezu mimoriadne významnej pamiatky, stavebný úrad môže zmeniť alebo zrušiť vydané stavebné povolenie. Ak ho zruší, určí náklady, ktoré stavebník vynaložil na prípravu a uskutočňovanie stavby," povedal Forgáč.

Ako dodal, po vydaní rozhodnutia o zrušení stavebného povolenia začala plynúť odvolacia lehota. Pokiaľ by sa účastníci konania neodvolali, nadobudne rozhodnutie právoplatnosť a vznikne situácia, kedy bude možné jamu zasypať.

Jama v Trenčíne je podľa primátora Richarda Rybníčka ďalším príkladom toho, ako štát necitlivo zasahuje do života obyvateľov mesta. Výsledkom dier v legislatíve je, že dnes žiada súkromná firma od mesta odškodnenie viac ako dva milióny eur. "Súd odročil pojednávanie až na 20. apríla, to znamená, že narastajú úroky a penále, čo ohrozuje nielen finančnú situáciu mesta, ale už aj bezpečnosť a zdravie obyvateľov mesta," povedal Rybníček s tým, že Tatra Real Trade zvýšila na ostatnom súdnom pojednávaní požiadavka na odškodné na viac ako dva milióny eur. "Toto už považujem za novodobé výpalníctvo, pretože najlepšie sa pýtajú peniaze od verejných subjektov," zdôraznil trenčiansky primátor s tým, že mesto nenesie zodpovednosť za to, že problém sa už štyri roky nedá vyriešiť.

Okrem zrušenia stavebného povolenia pristúpilo mesto aj k vyrubeniu dane spoločnosti Tatra Real Trade za užívanie miestnych komunikácií vo výške 200.000 eur. "Tatra Real Trade daň do dnešného dňa nezaplatila, a tak dávame celý prípad exekútorovi, ktorý sa už postará o to, aby spoločnosť zaplatila mestu," uzavrel Rybníček.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:35