StoryEditor

Kiska ide kandidovať na hlavu štátu, mal by šancu

25.10.2012, 00:00
Autor:
zpzp
Zakladateľ Dobrého anjela Andrej Kiska je prvým oficiálnym kandidátom na prezidenta.

Kiska sa rozhodol ísť do súboja o prezidentské kreslo, keďže podľa prieskumu agentúry Focus má šancu dostať sa do druhého kola.

„Definitívne potvrdzujem, že idem kandidovať,“ povedal Kiska. Prieskum si platil sám, po prvý raz v ňom nebola zaradená expremiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Prvé kolo prezidentských volieb by začiatkom októbra podľa Focusu vyhral premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico so ziskom 19,9 percenta, za ním by nasledoval Kiska so 17,1 a možný kandidát pravice Pavol Hrušovský so 6,8 percentami. Výsledky HN poskytol Kiska. 

Focus pri Kiskovi uviedol aj to, že stojí za Dobrým anjelom, charitatívnou organizáciou, ktorá finančne podporuje rodiny detí chorých na rakovinu. Znalosť Kiskovho mena je totiž podľa predchádzajúceho prieskumu Focusu bez Dobrého anjela nízka. Vôbec ho nepoznajú tri štvrtiny ľudí.

Do prieskumu bol ešte zaradený Ján Čarnogurský, ktorý oslovil 5,7 percenta voličov a Martin Bútora (5,1 percenta). Zber údajov Focus uskutočnil v týždni od 2. októbra na vzorke 1036 respondentov. V druhom kole volieb by Kiska (28 percent) tesne zvíťazil nad Ficom (26,4 percenta). Výsledky Focusu tiež potvrdili, že až 60 percent ľudí preferuje občianskeho kandidáta a len 25,2 percenta osobnosť, politika. Kiska sa chce o prezidentské kreslo uchádzať ako nezávislý.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 23:02