StoryEditor

Uhliarik: Transformácia nemocníc nie je skrytá privatizácia, ale ozdravenie

08.09.2011, 11:43
Autor:
TASRTASR

Transformácia nemocníc na akciové spoločnosti nie je skrytá privatizácia, ale ozdravenie nemocníc na Slovensku. V reakcii na kritiku opozície to dnes v parlamente vyhlásil minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). "Materiál hovorí, že 100-percentným vlastníkom budúcich akciových spoločností je štát," zdôraznil šéf rezortu zdravotníctva.

Odmietol tiež tvrdenia, že akciová spoločnosť je pre nemocnice zlá forma fungovania. Odvolával sa pritom na materiál o transformácii nemocnice ministerstva vnútra na akciovú spoločnosť z roku 2009, keď bol pri moci Smer-SD. Práve jeho poslanci súčasné Uhliarikove kroky kritizovali.

"Akciová spoločnosť bude vystavená otvorenému trhovému prostrediu, ktoré vytvorí tlak na jej efektívne fungovanie a hospodárenie. Prinesie to aj zvýšenú kvalitu v poskytovaní služieb pre rezort a ostatné štátne organizácie. V prípade správne definovaného plánu bude akciová spoločnosť samofinancovať svoj ďalší rozvoj, čo eliminuje požiadavky na štátny rozpočet," citoval z materiálu z minulého volebného obdobia Uhliarik.

V súvislosti s kritikou, že v zdravotníctve je málo peňazí, uviedol, že nie je "názorom ministerstva, aby sa nalievali ďalšie peniaze do zdravotníctva bez toho, aby sa ozdravilo". Pripomenul, že parlament dnes bude hovoriť aj o liekovej reforme, ktorá má priniesť úspory až do 200 miliónov eur.

Transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti kritizovali najmä poslanci Smeru-SD. Exminister zdravotníctva Richard Raši povedal, že nemocnice treba transformovať, no ich zmena na akciové spoločnosti je riskantná. "Transformácia je riskantný krok. Keby nebol, tak ministerstvo neuvažuje o ochrane nemocníc pred exekúciami. A riskantný krok je to aj preto, že nemá dosť peňazí a aj oddlženie neprebehne v takom objeme, v akom prebehnúť má," vyhlásil.

Podľa jeho straníckeho kolegu Ladislava Lazára transformácia nemocniciam nepomôže, len ich dostane do konkurzu. "Proces sa skončí tak, že do piatich rokov väčšina nemocníc prejde konkurzom a bude mať súkromných vlastníkov a potom až uvidíme, kam sme sa dostali," povedal Lazár, ktorý chce od rezortu zdravotníctva finančný plán fungovania nemocníc aspoň na päť rokov. "Aby sme videli, akým spôsobom budú tieto nemocnice hospodáriť po transformácii," zdôvodnil.

Otázke transformácie sa poslanci venovali v súvislosti s uvoľnením prostriedkov na oddlžovanie štátnych zdravotníckych zariadení pred ich transformáciou na akciové spoločnosti. Štát naň má dať 350 miliónov eur zo štátnych aktív. Vláda v auguste odobrila aj to, že zdravotnícke zariadenia, ktoré sa oddlžovali za bývalej vlády formou návratnej finančnej výpožičky, nemusia tieto prostriedky vrátiť štátu. Štátne aktíva sa tak znížia o ďalších 128,3 milióna eur.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:35