StoryEditor

Daniarov sťahuje schránková firma

22.09.2011, 00:00
Sťahovanie daňových úradov do budovy na okraji Košíc vyvolalo ďalšie otázniky. Zákazku na prepravné služby získala žiliinská eseročka 2W, ktorá nemá zapísanú logistiku v obchodnom registri a prepravné služby neponúka ani na webe.

Na internete neuvádza ani e-mail či telefónne číslo, na základe ktorých by bolo možné firmu osloviť. Úradníkovi Daňového riaditeľstva sa to však napriek tomu podarilo. Záhadu vysvetľuje medializáciou prenájmu budovy funkcionára SDKÚ-DS Ondreja Ščurku. „Priebežne nás firmy oslovujú a doručujú nám ponuky poštou. Skutočnosť, že Daňové riaditeľstvo sa v Košiciach sťahuje bolo aj vďaka médiám verejne dostupnou informáciou,“ uviedla hovorkyňa úradu Gabriela Dianová. Daňové riaditeľstvo vybralo firmu, ktorá prepraví archívy a vybavenie troch košických úradov na základe prieskumu trhu. Úrad kontaktoval tri firmy s návrhom a vybral najlacnejšiu cenovú ponuku v hodnote 9 970 eur. Ďalšie dve firmy žiadali o päť- až desaťtisíc eur viac.

Schránka v Žiline
„Bezprostredne po vzniku sme oslovili mailom viaceré inštitúcie a súkromné spoločnosti s ponukou svojich služieb, ktoré zahŕňajú aj prepravné služby. Predpokladáme, že na základe evidovania tejto ponuky sme boli oslovení,“ vysvetľuje konateľ 2W Roman Grešák. Hoci prepravu nemá firma zapísanú v registri, tieto služby poskytuje na základe rámcovej zmluvy s certifikovaným prevádzkovateľom nákladnej dopravy v Košiciach. „V súkromnej sfére majú obchodníci svoje chodníčky a firmy, cez ktoré sa vedia dostať k dobrej cene, verejní úradníci tento cit pre trhovú ekonomiku väčšinou nemajú, a preto pre nich platí prísny zákon o verejnom obstarávaní,“ hovorí Jiří Vlach z Transparency International. 2W má uvedené sídlo na lukratívnej adrese v centre Žiliny. Pracovníkov ani priestory firmy tu však nenájdete. Na uvedenú adresu si necháva doručovať len korešpondenciu na základe zmluvy o poskytnutí sídla.

Ak by Daňové riaditeľstvo počkalo jeden mesiac, prepravu aj ďalšie sťahovacie práce mohol realizovať víťaz verejnej súťaže v hodnote 190-tisíc eur, ktorú riaditeľstvo vypísalo s cieľom premiestniť daňové a colné úrady v rámci celého Slovenska. Daniari sa ponáhľali aj preto, že za budovu Ondreja Ščurku už štát platí nájomné. Tomáš Nejedlý

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 08:32