StoryEditor

Pokuta príde domov, aj keď o nej neviete

28.06.2012, 00:00

Od začiatku budúceho mesiaca môže prísť vodičom domov obálka z polície, ktorá bude žiadať zaplatenie pokuty. A to napriek tomu, že za volantom auta nesedel.

Od júla totiž bude platiť novela zákona o cestnej premávke, ktorá zavádza takzvanú objektívnu zodpovednosť držiteľov áut. V praxi to znamená, že ak auto, ktoré vlastníte, zachytí radar pri prekročení rýchlosti alebo ho zachytí kamera, ako prešlo na červenú, dostanete pokutu. A to aj bez toho, aby vás zastavili na ceste policajti a bez ohľadu na to, že auto šoféroval niekto iný. Policajný hovorca Michal Slivka však upozorňuje, že potrvá určitý čas, kým sa nové pravidlo dostane do praxe. „Automatizovaným spôsobom nebude táto možnosť realizovaná ihneď od 1. júla.“



Vyššie pokuty
Priamo v novele zákona sú zadefinované aj pevné sadzby pokút za jednotlivé porušenia predpisov. Napríklad, ak v obci prekročíte rýchlosť o 36 až 40 kilometrov, dostanete pokutu 270 eur. Pokuty pri objektívnej zodpovednosti sú teda o čosi vyššie ako v prípade, ak hliadka zastaví vodiča priamo na ceste. V takejto situácii by totiž za prekročenie rýchlosti v obci v rozmedzí od 35 do 39 kilometrov zaplatil pokutu len 200 eur.

Výšku sankcie pri objektívnej zodpovednosti môže držiteľ auta znížiť o tretinu. A to v v prípade, že pokutu zaplatí do 15 dní. Ak s ňou nesúhlasí, môže tak do 15 dní podať voči rozhodnutiu rozpor. „Je to vlastne opravný prostriedok. Môže uviesť údaje o vodičovi, ktorý pravidlá cestnej premávky porušil. V prípade neúspešného rozporu však uhradí aj trovy konania vo výške 30 eur navyše,“ vysvetľuje Slivka.

Proti korupcii
Polícia hovorí aj o tom, že zavedenie objektívnej zodpovednosti je protikorupčným prvkom. „Nakoľko doň nebude možné zasahovať,“ vysvetľuje hovorca.

Novela nevylučuje ani využívanie kamerových systémov v tuneloch. Tie umožňujú úsekové meranie rýchlosti tak, že kamera zaznamená auto na začiatku a na konci tunela. Na základe dĺžky času potom vypočíta priemernú rýchlosť. V tuneloch sú tieto systémy už dávno, no legislatíva ich používanie na tieto účely neumožňovala.

Hliadky po zavedení objektívnej zodpovednosti samozrejme nezmiznú. Táto zmena však otvára cestu k častejšiemu využívaniu radarov či kamier. Sankcie pri priestupkoch, keď vodiča prichytí priamo policajná hliadka, sa od júla meniť nebudú. Pokuty pri objektívnej zodpovednosti bude možné platiť výlučne bankovým prevodom. Zákon platbu v hotovosti neumožňuje.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:56