StoryEditor

Slovák sa zranil v Turecku, zaplatí tisíce eur

04.07.2012, 00:00

Košičan Ján Moos si na dovolenke v Turecku pri páde zo schodov rozbil hlavu. Za hospitalizáciu v nemocnici teraz bude musieť zaplatiť 12-tisíc eur. To aj napriek tomu, že bol poistený. "Ak si zranenie osoba spôsobila bez cudzieho zavinenia pod vplyvom alkoholu, poisťovňa to neprepláca," hovorí riaditeľ Európskej cestovnej poisťovne Miloš Kmety, v ktorej bol Moos poistený.

Zasiahol konzul
Rodina Moos nepopiera, že mal v sebe alkohol. "Neviem, či niekto môže povedať, že si na dovolenke nikdy nevypil," reagovala jeho dcéra Magdaléna Procházková. Podľa riaditeľky cestovnej kancelárie Medina Tours Gabriely Kohútovej, ktorá zájazd organizovala, je dohoda s nemocnicou taká, že 7-tisíc zaplatia klienti v týchto dňoch, ďalších 5-tisíc do dvoch mesiacov.

Slováka mohol vyjsť pobyt v nemocnici až na 19-tisíc eur. V Turecku však pomohol honorárny konzul Sükrü Vural. "Dokázal vybaviť, že pôvodná suma sa nakoniec znížila na 12-tisíc," hovorí Kohútová.

Pridal sa zápal pľúc
Moos ležal v tureckej nemocnici dohromady 12 dní. K úrazu hlavy sa totiž pridal aj zápal pľúc. Ten už dolieči na Slovensku. Košičan včera pricestoval domov, podľa jeho manželky Alžbety Moosovej je v poriadku. Všetky dodatočné náklady na cestu hradila cestovná kancelária.
Procházková verí, že poisťovňa ešte môže zmeniť názor a časť nákladov uhradí. "Zatiaľ je verzia taká, že poisťovňa to nepreplatí. Chceme s ňou o tom ešte rokovať." Dcéra zraneného Slováka priznáva, že zaplatenie takejto sumy by rodine spôsobilo problémy. "Je to vec, ktorá zasiahla do rodiny. Ale zasa to nie je vec, ktorá by sa nedala vyriešiť," hovorí Pocházková. Milan Janásik

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:21