StoryEditor

Ústavný právnik hodnotí možné riešenia vládnej krízy

18.10.2011, 00:00
Autor:
lukluk

Hodnotenie podľa ústavného právnika Eduarda Bárányho z Ústavu štátu a práva SAV.

Prezident odvolá vládu, ktorej parlament vyslovil nedôveru, a vymenuje novú v takom istom, pozmenenom alebo inom zložení. Nová vláda získa dôveru parlamentu.
Najčistejší spôsob. Programové vyhlásenie novej vlády by mohlo mať iba jednu stranu a hovoriť o tom, že kabinet chce doviesť krajinu k predčasným voľbám. Vzniká otázka, kto by tvoril takúto vládu a či by ju bola ochotná akákoľvek parlamentná väčšina podporiť a nielen tolerovať. Prinajmenšom pri jednom hlasovaní by musela získať 76 hlasov.

Prezident odvolá vládu a následne ju poverí, aby dovládla do predčasných volieb. Využije nedokonalosť článku 115 ústavy.
Problematické riešenie. No vyhli by sa tak potrebe vyslovovania dôvery kabinetu v parlamente.

Prezident odvolá vládu a vymenuje „menšinovú“ vládu. Tá síce požiada parlament o vyslovenie dôvery, parlament však o žiadosti nerozhodne. Takýto stav ostane až do predčasných volieb.
Nie je to obsahovo úplne čisté riešenie. Je to hľadanie technických kľučiek. Využila by sa kuriózna situácia, že do predčasných volieb ostáva menej času, ako má parlament lehotu na rozhodnutie o žiadosti novovymenovanej vlády (6 mesiacov).

Prezident bude s odvolaním vlády čakať do predčasných volieb.
Asi najhoršie riešenie. Je to už na hranici popretia zmyslu vyslovenia nedôvery vláde. Netvrdím, že prezident musí vládu odvolať do dvoch hodín. Samozrejme, má ju odvolať až vtedy, keď je nejakým spôsobom zabezpečené vládnutie. Aby sa to však počítalo v mesiacoch, sa mi zdá problematické.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 02:22