StoryEditor

Harabinov byt preveria poslanci

12.07.2012, 00:00
Opozičným poslancom sa nepozdáva zľava na byt šéfa Najvyššieho súdu. Smer váha.

Opoziční poslanci sa budú zaujímať o okolnosti, za ktorých dostal predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin 44-percentnú zľavu na luxusný byt v širšom centre Bratislavy. Stalo sa to v roku 2008, keď bol ministrom spravodlivosti. Podľa predsedu parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS) je informácia, ktorú HN priniesli, dostatočne relevantná na to, aby sa ňou zaoberal.

„Určite nezostanem nečinný. Budem v tejto veci konať,“ potvrdil Beblavý.

Práve výbor, ktorému predsedá, môže preskúmať, či poskytnutie neštandardne vysokej zľavy, ktorú Harabin dostal, nemožno považovať na prijatie daru. Ten totiž verejní činitelia podľa zákona prijať nesmú, ak dar súvisí s výkonom funkcie.

„Zaujímavá“ zľava
Či došlo k pochybeniu na strane šéfa Najvyššieho súdu, Beblavý zatiaľ povedať nevedel. „Zverejnená informácia však nasvedčuje, že k tomu mohlo prísť.“

Člen výboru Zsolt Simon (Most-Híd) tvrdí, že bude žiadať, aby sa výbor Harabinovým bytom zaoberal. „Ak sa preukážu okolnosti, ktoré budú naznačovať, že je potrebné, aby sme v tejto veci konali, budem sa zasadzovať aj o to, aby sme konali,“ hovorí Simon. Súhlasí i ďalšia členka výboru Monika Gibalová (KDH). „V prípade, ak by to bolo tak, že pán Harabin v tejto forme dar dostal a prijal, potom je namieste, aby o tom výbor rokoval.“ Zľava, ktorú Harabin na byt dostal, je podľa nej „zaujímavá“.

Rozhodujúci bude Smer
Väčšinu v parlamentnom výbore má však vládny Smer-SD. Práve od jeho poslancov teda bude závisieť, či sa výbor vôbec Harabinom bude zaoberať. Jeho podpredseda Otto Brixi (Smer-SD) tvrdí, že sa s celou situáciou musí najskôr oboznámiť. „Určite neplánujem dávať podnet na výbor na základe jednej informácie.“ Hovorí, že ak pre Harabinov byt niekto podá podnet, výbor k nemu zaujme stanovisko. „Môj osobný názor prezentovať nebudem. Vyjadrím sa, až keď sa bližšie oboznámim s celou skutkovou podstatou,“ odkázal Brixi.

Čudné vysvetlenia
Harabin ešte ako minister spravodlivosti zaplatil za mezonetový holobyt v obytnom súbore Octupus 94 570 eur. Štandardná cenníková cena pritom bola 168 522 eur. Celková rozloha dvojpodlažného bytu je 120 štvorcových metrov. Predseda Najvyššieho súdu vysvetľuje zľavu tým, že k podpisu zmluvy došlo v čase, keď sa projekt iba plánoval. Predajcovia (W.O.S. Reality a Iuris), naopak, tvrdia, že chceli narýchlo predať posledné byty v záverečnej fáze predaja.

Harabin sa v minulosti za výhodných podmienok dostal aj k nájomnému štátnemu štvorizbovému bytu v bratislavskej Petržalke. Ten bol predtým služobným bytom ministerstva spravodlivosti. Harabin ho v roku 2000 získal za 2-tisíc eur. Výhodná kúpa sa mu podarila aj do tretice. V roku 2009 kúpil rozostavaný dom s pozemkom za 65 388 eur. Kancelária predsedu Najvyššieho súdu tvrdila, že ide o hrubú stavbu, avšak nie v žiadnej vychýrenej lokalite. Tieto údaje vyplývajú z majetkových priznaní sudcov, kde boli prvýkrát povinní uviesť aj obstarávaciu cenu nehnuteľností.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 22:14