StoryEditor

Proti Uhliarikovi idú umelci. Ukazujú na finančných žralokov

12.08.2011, 00:00
Autor:
TASRTASR

Proti transformácii štátnych nemocníc na akciové spoločnosti, ktorá by sa podľa plánov ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) mala realizovať do konca tohto roku, sa rozbehla tento týždeň petícia. Stoja za ňou aj niektorí umelci, ktorí upozorňujú na to, že ide o skrytú privatizáciu zdravotníctva. „Pri každej akciovke, ktorá sa dostala do nejakých rúk automaticky bude hlavným cieľom, aby na tom zarobila,“ uviedol člen petičného výboru, sólista Opery SND Ivan Ožvát.

V tejto súvislosti spomenul finančné skupiny ako Penta či J&T. „Ak majú záujem vybudovať si svoje vlastné špičkové zdravotnícke zariadenia, nech sa páči.“ Nepozdáva sa mu ale, že do týchto nemocníc budú podľa neho chodiť len milionári a bohatí ľudia a tých pár bude ošetrených.
„To nemá nič spoločné či som operista, sólista alebo právnik, ide len o to, že ja ako občan mám obavy, že zdravotná starostlivosť prejde časom do súkromných rúk,“ upozorňuje.

Hovorca Penty Martin Danko si myslí, že nemocnice ako akciové spoločnosti nebudú na predaj. Pokračuje ale, že v prípade, že by ich štát chcel „nejakým spôsobom privatizovať“, oni už záujem deklarovali. „Máme záujem vstúpiť do segmentu lôžkovej nemocničnej starostlivosti, takže si myslíme, že ako súkromný investor by sme tieto nemocnice vedeli spravovať ďaleko efektívnejšie a s ďaleko lepšími službami ako ich poskytuje štát. Ale to určite nie je otázka dňa.“

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) je v médiách známy tým, že sa obklopuje ľuďmi, ktorí predtým pôsobili v Pente. V zdravotníctve je zastúpená najmä cez poisťovňu Dôvera. Tu ako manažérka odboru liekovej politiky v minulosti pôsobila šéfka kategorizačnej komisie Michaela Gajdošová či šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marián Faktor, predtým riaditeľ krajskej pobočky Dôvery v Žiline.

Pod petíciu proti transformácii nemocníc sa už podpísali aj operný spevák Martin Babjak, herečka Božidara Turzonovová či šéf Matice slovenskej Marián Tkáč. Petičný výbor chce vyzbierať aspoň 100-tisíc podpisov. Petíciou sa tak bude musieť zaoberať parlament. Proti transformácii nemocníc na akciovky už ostro protestovali aj lekári. Zastavenie tohto procesu je jedna z ich požiadaviek, inak sú pripravení podať hromadné výpovede.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:41