StoryEditor

Univerzity využívajú garážové vydavateľstvá

06.12.2012, 18:32
Rektor Slovenskej technickej univerzity Róbert Redhammer v rozhovore pre HN:

Ministerstvo školstva predstavilo vysokým školám nový spôsob rozdeľovania financií medzi jednotlivé školy. Vidíte v novej metodike avizovaný zámer vlády zvýhodniť kvalitnejšie školy, prípadne technické smery?
Pozitívne je, že vlani došlo k miernemu navýšeniu financií pre všetky vysoké školy. Ich rozdelenie však bolo skôr v neprospech technických škôl a to sa nezmenilo ani v novom návrhu, napriek tomu, že absolventi technických škôl sú na trhu práce najžiadanejší.

V čom je rozdelenie financií nevýhodné pre technické smery?
Zmenil sa pomer medzi financiami rozdeľovanými podľa počtu publikácií a podľa grantovej úspešnosti. Posilnila sa váha knižných publikácií. Tí, ktorí píšu knihy majú viac peňazí ako tí, ktorí publikujú v renomovaných vedeckých časopisoch. Knihy sa pritom často tvoria systémom - zozbierame 60 strán, dáme ISBN číslo a vydáme 50 kusov v garážovom moravskom vydavateľstve, alebo dokonca len napálime na CD, a máme zahraničnú publikáciu. Neexistujú kontrolné mechanizmy, ktoré by dokázali rozlíšiť kvalitnú publikáciu od nekvalitnej, takže sa kvôli dotácii od ministerstva školstva oplatí vytlačiť čokoľvek.

Prejavilo sa to aj v štatistike?
Áno, v tejto kategórii bol medziročný nárast 20 percent. Žiadna iná kategóri nerástla tak výrazne. Počet knižných publikácií za celé Slovensko dokonca prevýšil počet vedeckých článkov v časopisoch, čo nie je celkom normálna situácia. Dominantnou príčinou je práve nastavenie financovania vysokých škôl.

Ako to chcete zmeniť?
Originálne výsledky výskumu by mali logicky priniesť školám viac peňazí ako nekvalitné knihy. Navrhli sme preto niekoľko korekcií. Navrhujeme napríklad, aby sa pôvodné vedecké práce opäť brali do úvahy viac ako knižné publikácie, pretože teraz to nie je v súlade s vládnym programovým vyhlásením. Ale v rukách to má ministerstvo školstva.

Je tu však prevaha škôl, ktorým tento model vyhovuje...
Počet škôl, ktoré by mali mať záujem to zmeniť pokrýva 60 percent študijných výkonov a 80 percent výstupov v medzinárodných publikáciách a grantových projektov.

V orgánoch reprezentácie vysokých škôl však tieto školy nemajú väčšinu...
Uvidíme ako bude v piatok rokovať Slovenská rektorská konferencia.

Ministerstvo školstva však reflektuje práve hlas oficiálnych orgánov...
Dúfam, že dosiahneme konsenzus, ale aj keby nie, ministerstvo školstva má právo rozhodnúť podľ vlastného uváženia.

Čo ak bude rezort rešpektovať väčšinový názor univerzít, ako už avizoval?
Tá nespokojnosť je taká vysoká, že sme odhodlaní bojovať veľmi silno.

Je pravda, že časť univerzít plánuje odtrhnutie od Slovenskej rektorskej konferencie?
Existuje združenie siedmich univerzít, ktoré nebolo doposiaľ aktívne. Pokiaľ nedôjde ku konsenzu v prospech vedecky orientovaných požiadaviek, predpokladám, že sa táto U-sedmička aktivuje.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:11