StoryEditor

Mikloško chystá návrat

09.09.2011, 00:00

Najdlhšie pôsobiaci poslanec a dvojnásobný kandidát na prezidenta František Mikloško (na snímke) sa môže opäť dostať na vysoký verejný post. OKS ho navrhuje ako kandidáta na verejného ochrancu práv.

Za Mikloškom však zatiaľ pravdepodobne stoja len občianski konzervatívci, čo mu v boji s bývalou sudkyňou Janou Dubovcovou nedáva veľké šance. Tú na post verejného ochrancu práv navrhuje SDKÚ-DS. Podporu Dubovcovej včera vyjadrila aj SaS. "Definitívne podporíme pani Dubovcovú, povedal som to aj pánovi Zajacovi," povedal pre HN predseda parlamentu Richard Sulík. "Je to právnička a už v minulosti dokázala, že je to čestný a slušný človek. Navyše, ako žena je viac empatická." Podľa Sulíka SaS so zvyšnými koaličnými partnermi o menách kandidátov nerokovala.

"František Mikloško bol počas celého svojho života ochrancom verejných práv. Je človekom spravodlivosti," zdôvodnil jeho kandidatúru Zajac. Priznáva však, že ešte nevie, či získa pre Mikloška v koalícii dostatočnú podporu. "Poslancov sa chystáme oslovovať jednotlivo, nie celé kluby," povedal Zajac. Mikloško dúfa najmä v podporu poslaneckého klubu Most-Híd. "Vedia, čo som urobil pre práva maďarskej menšiny za posledných 20 rokov, takže predpokladám, že ma podporia." K podpore pre Mikloška sa však Most stavia zatiaľ rezervovane. "Nechcem predbiehať veci. Budeme o tejto téme ešte rokovať," povedal pre HN člen predsedníctva Mostu Tibor Bastrnák.
Podpredseda SNS Rafael Rafaj pre HN potvrdil, že SNS vlastného kandidáta na post ombudsmana zatiaľ nemá. "Tému voľby ombudsmana sme ešte neotvárali," povedal podpredseda strany Smer Robert Kaliňák.

OKS bude musieť pre Mikloškovu kandidatúru nájsť podporu aspoň 15 poslancov. Terajšiemu ombudsmanovi Petrovi Kandráčovi končí druhé volebné obdobie v marci 2012.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 03:47