StoryEditor

Lekári napadli vyššie platy sestier. Rozhodnúť má súd

07.03.2012, 23:00

Vyššie platy zdravotných sestier napadli lekári, vidia v nich rozpor s ústavou. Slovenská lekárska komora požiadala Generálnu prokuratúru, aby podala návrh na preverenie tejto veci Ústavným súdom. Prezident komory Milan Dragula tvrdí, že vyššie platy sestrám praje. "Ale bez chýbajúcich peňazí môžu spôsobiť kolaps nemocníc a ambulancií." Ústavný súd by mal podľa neho účinnosť zákona pozastaviť.

Šéfka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová to odmietla. "Zákon má platiť od apríla, čo nie je náhoda, lebo vtedy bude aj lieková reforma, ktorá má priniesť viac peňazí do systému."

Minimálne platy sestier a pôrodných asistentiek sa majú zvýšiť na 640 eur a podľa dĺžky praxe môžu dosiahnuť aj 928 eur. Nepáči sa to súkromným ambulanciám ani ošetrovateľským službám. "Preraďujú ich do kategórie ošetrovateľka alebo sestra na 20-percentný úväzok, aby im nemuseli zvýšiť platy," tvrdí Lévyová. Dnes má o tomto probléme rokovať s ministrom práce Jozefom Mihálom (SaS) a Asociáciou poskytovateľov ošetrovateľských služieb.

Premiérka Iveta Radičová nevidí žiadny dôvod na podanie podnetu na Ústavný súd. Ubezpečila, že na pokrytie týchto mzdových nárokov sú peniaze. "To, že lekár nedopraje svojej sestričke, ktorá všetko voči pacientovi odrába, vyšší plat, je pre mňa šokujúca informácia."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 17:04