StoryEditor

Paška ukončil schôdzu. Pre zmeny v dôchodkoch

03.08.2012, 00:00
Zmeny v dôchodkoch chce Smer-SD tak rýchlo, že volí v parlamente neobvyklé postupy.

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) včera náhle ukončil schôdzu parlamentu. Nadnes pritom zvolal ďalšiu. Smer tak vyriešil právny problém, keď chcel novelu zákona o sociálnom poistení prerokovať čo najskôr.

Problémom bolo, že Paška zaradil návrh na skrátené konanie k tomuto bodu, k novele však už prebiehala rozprava. Igor Matovič (OĽaNO) upozorňuje, že takýto postup nebol v súlade s rokovacím poriadkom a novelu zákona by tak mohli na Ústavnom súde napadnúť napríklad dôchodkové správcovské spoločnosti.

Protizákonné?
Opozícia celú situáciu označuje za nonsens. „Smeráci urobili dnes z parlamentu čistú psychiatriu. Poslanci z radov opozície upozorňovali, že to, čo robia, je protizákonné a protiústavné,“ povedal Ľubomír Galko (SaS), s tým, že parlament rokoval tri dni úplne zbytočne.

Novelou zákona chce Smer uskutočniť zásadné zmeny v dôchodkovom systéme. „Túžba okradnúť jeden a pol milióna občanov, ktorí si sporia na dôchodok v druhom pilieri, je taká obrovská, že strana Smer ide znásilňovať aj takýmto spôsobom parlamentarizmus,“ myslí si Galko.

Podpredsedníčka parlamentu za Smer Renáta Zmajkovičová označila postup, ktorý zvolil Paška, za „procesne najčistejšie riešenie“.

Gorila neodznela

V parlamente nezaznela ani správa o vyšetrovaní kauzy Gorila, hoci bola pôvodne na programe schôdze. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) ju poslancom predstaví až v septembri. Výhrady proti tomu, aby o prípade informoval v parlamente, mali právni zástupcovia podnikateľa Jaroslava Haščáka. Jeho meno patrí medzi najčastejšie spomínané v údajnom spise SIS. V liste advokáti upozorňovali na protiústavnosť a nezákonnosť uznesenia Národnej rady, na základe ktorého sa mala poskytnúť správa o stave vyšetrovania kauzy Gorila. Podľa nich je totiž okrem iného neprípustné, aby minister vnútra zasahoval do trestného stíhania a informoval o stave vyšetrovania. Milan Janásik

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 18:26