StoryEditor

Kaliňák: Zdanenie výsluhových dôchodkov ešte nie je uzavreté

20.06.2012, 15:48
Autor:
TASRTASR

Zdanenie výsluhových dôchodkov vojakov, policajtov a ďalších ozbrojených zložiek, ktoré predpokladá zverejnený balík konsolidačných opatrení vlády, ešte nie je definitívne dohodnuté. Zámerom silových rezortov, ktoré na zmenách v súčasnosti iba pracujú, bude podľa podpredsedu vlády a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) predovšetkým stabilizácia sociálneho systému vojakov a policajtov. Ten sa mal podľa neho destabilizovať v dôsledku značného odchodu ľudí počas predchádzajúcej vlády.

"Je dôležité, aby sme rokovali o týchto veciach priamo s našimi policajtmi, s odborármi, aby sme vytvorili návrh, ktorý bude dlhoveký a do ktorého nebude treba vstupovať... Je to reforma so všetkými pozitívami a negatívami, ale predovšetkým to má byť reforma, ktorú budú podporovať aj masy našich zamestnancov," povedal o zmenách v sociálnej oblasti Kaliňák.

Podľa neho v súčasnosti nie je možné presne vyčísliť, akú sumu by zvažované zmeny mohli priniesť. Z pohľadu celkových úspor, ktoré chce rezort vnútra dosiahnuť, by mala byť táto časť "zaujímavá, ale nie zásadná".

Kaliňák v súčasnosti pripúšťa viacero možností, ako by sa mohol sociálny systém ozbrojených zložiek v budúcnosti upravovať. Jednou z nich je aj možnosť navýšenia súčasného 22-percentného sociálneho odvodu policajtov. "Policajti si dnes platia omnoho viac na svoje dôchodky ako civilisti, preto ich majú vyššie. To je jedna z vecí, že si budú vlastne platiť ešte viac... Tých návrhov je viacero," poznamenal.

Podľa šéfa rezortu obrany Martina Glváča (Smer-SD) je ešte priskoro hovoriť o zdanení výsluhových dôchodkov vojakov. "Je to len jeden z návrhov a jedno z opatrení," komentoval stručne. Podľa neho by táto zmena nemala mať taký dosah, že by spôsobila demotiváciu ľudí slúžiť v ozbrojených silách. "Súčasný sociálny systém je dlhodobo neudržateľný a pracuje sa na komplexnom spracovaní predmetného zákona," uviedol Glváč.

Potvrdil zároveň, že rezort počíta s opatrením, ktoré by zrušilo valorizáciu výsluhových dôchodkov policajtov a vojakov. K tej malo pôvodne dôjsť už 1. júla. "Je to jedno z opatrení, ktoré bude trošku zatvárať tie 'nožnice', ktoré sa neúmerne otvárali... Chceli by sme, aby platy boli valorizované viac ako dôchodky. Dnes sú platy zmrazené a dôchodky by mali byť valorizované, takže preto táto zmena," zdôvodnil.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 17:55