StoryEditor

Ktorý šport dotovať? Jurzyca sa pýtal ľudí

26.12.2011, 23:00
HN získali výsledky prieskumu, podľa ktorého sa majú rozdeľovať štátne peniaze na šport.

Ktorý zo športov by mal dostávať zo štátnej kasy najviac peňazí? Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) si pre zodpovedanie tejto otázky zobral na pomoc bežných ľudí. V prieskume, ktorý pre neho robili externé firmy, zisťoval, ktoré športy majú Slováci najradšej a ktoré z nich sú ochotní podporovať z vlastného vrecka. Na základe výsledkov plánuje v januári predložiť vláde nové pravidlá financovania športu zo štátnej kasy.

„Jedným z indikátorov na stanovenie priorít v oblasti štátnej podpory by mala byť popularita príslušného športového odvetvia, ktorá bude meraná viacerými spôsobmi. Jedným z nich je reprezentatívny prieskum verejnej mienky,“ uviedla hovorkyňa rezortu Miriam Žiaková. HN sa podarilo získať výsledky tohto prieskumu. Turistika je podľa neho medzi Slovákmi desiaty najobľúbenejší šport, a čo sa týka ochoty ho dotovať, skončil dokonca na druhom mieste, hneď za hokejom. „Rezort vytvoril exaktný vzorec, do ktorého zaradil nie veľmi exaktnú premennú, a to popularitu športu. Každý prieskum je iný a špecifický, je veľmi ťažké objektívne merať obľúbenosť športu,“ tvrdí generálny sekretár Konfederácie športových zväzov Zdenko Kríž.

Prieskum za tisíce eur
Prieskum verejnej mienky si dalo ministerstvo pripraviť na jeseň tohto roku. Zákazku získala bratislavská eseročka KMG za 9 690 eur. Ďalšie tri oslovené prieskumné agentúry ponúkli podľa rezortu vyššiu cenu. „Cieľom prieskumu bolo zistiť záujem občanov o konkrétne športové odvetvia a popularitu jednotlivých športov. Prieskum má vyústiť do rebríčka viac ako 80 aktivít považovaných za šport a financovaných v súčasnosti zo štátneho rozpočtu, ktorý sa následne využije pri tvorbe novej štátnej politiky v oblasti športu,“ vysvetľuje hovorkyňa Žiaková.

Ďalších sedemtisíc eur zaplatí rezort francúzskej prieskumnej agentúre Médiamétrie za analýzu medzinárodnej popularity vybraných športových odvetví za uplynulých päť rokov. Ďalšími kritériami, ktoré chce ministerstvo zohľadňovať pri rozdeľovaní peňazí, budú veľkosť členskej základne do 18 rokov a úspechy športovcov na vrcholných podujatiach.

30 miliónov ročne
Medzi najštedrejšie dotované športové zväzy patrili dosiaľ hokej a futbal. Slovenský zväz ľadového hokeja získal vlani 2,8 milióna eur, futbalový zväz dva milióny eur. Na porovnanie – turisti získali vlani prostredníctvom Klubu slovenských turistov od štátu 57-tisíc eur, tento rok o dvadsaťtisíc eur viac. „Veríme, že nám to prinesie viac financií, pretože patríme medzi najmenej dotované športy, hoci značkujeme viac ako 14-tisíc kilometrov turistických chodníkov,“ hovorí šéf Klubu slovenských turistov Peter Perhala.

Ročne štát zaplatí za podporu športu zhruba 30 miliónov eur. Koľko presne vynakladá rezort na jednotlivé druhy športov však nevedia ani ministerskí úradníci. Okrem dotovania zväzov totiž štát finančne podporuje olympijský šport a štátnu športovú reprezentáciu ako celok. Bez špecifikácie športu podporuje tiež športovo-talentovanú mládež a dotuje výstavbu športovísk v obciach.

V roku 2005 oslovila neziskovka INEKO, ktorú v tom čase riadil práve Jurzyca, firmy s cieľom zistiť hlavné bariéry financovania športu zo strany súkromného sektora. Dvadsiatka prevažne medzinárodných firiem označila za hlavnú bariéru vyššej podpory športu chýbajúce pravidlá zvýhodňujúce sponzorstvo, napríklad daňové úľavy, netransparentné hospodárenie športových organizácií a nedôveryhodný, prípadne neschopný manažment športových organizácií a málo úspešných športovcov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:52