StoryEditor

Fico: Sprísnenie trestov za týranie zvierat nič nerieši

13.07.2011, 10:43
Autor:
TASRTASR

Sprísnenie trestov za opakované týranie zvierat nič nerieši. "Ak má niekto v hlave zakódované, že je možné zavesiť psa na špagát a ubiť ho k smrti, ak má niekto zakódované v hlave, že môže ublížiť malému dieťaťu, dospelému, tak to urobí aj vtedy, ak tam dáte 10 alebo 15 rokov. Preto treba hľadať podstatu niekde inde," vyhlásil dnes v rozprave k novele Trestného poriadku podpredseda parlamentu a šéf Smeru-SD Robert Fico.

Podľa jeho slov represia v trestnom práve nie vždy pomôže. Expremiér tvrdí, že nie je správne posielať deti či mladých ľudí do väzenia za týranie zvierat. "Väzenie je vysoká škola kriminality," upozornil a vyzval na hľadanie takých riešení, "aby sme mladých ľudí neposielali do väzenia. Zväčša sa z neho totiž vracajú s návykmi, s takou šmuhou na ich verejnom živote, na ich papieroch, že sa ťažko zaraďujú do normálneho života," vysvetlil.

Líder sociálnych demokratov sa nazdáva, že netreba všetky problémy riešiť trestným právom. Nesúhlasí preto ani s tým, aby sa do Trestného poriadku zapracoval napríklad pozmeňovací návrh o zvyšovaní trestov za týranie zvierat. Ako snahu využiť otvorenie Trestného poriadku na definovanie nových skutkových podstát vníma aj pozmeňovací návrh, ktorým chce koalícia trestať popieranie zločinov fašizmu a komunizmu.

Zdôraznil, že trestné právo je konečný dôsledok, ktorý funguje len vtedy, keď už všetko ostatné prestane fungovať. "Prosím, nepoužívajme na všetko trestné právo. Budeme ním teraz riešiť všetko? Niečo sa stane ekonomické, je to ekonomický problém, je ho treba riešiť ekonomickými nástrojmi, my zoberieme trestné právo a používame ho ako nástroj na riešenie. Stane sa niečo v oblasti životného prostredia, zase používame trestné právo. Takto to nejde," apeloval Fico s tým, že takto potom chýba aj systém v trestnom práve.

"Veľmi ma prekvapuje tento prístup od zástancu trestu smrti," reagovala poslankyňa za SDKÚ-DS Tatiana Rosová. Predkladateľ návrhu na zvýšenie trestov za týranie zvierat Martin Poliačik (SaS) je presvedčený, že "opakované týranie zvierat je na basu". Ficovi navrhol, aby spolu našli alternatívne tresty za tento čin. "Skúsme sa dopracovať k tomu, aby sme situáciu na Slovensku zlepšili," adresoval Poliačik expremiérovi.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 02:19