StoryEditor

Nemocnice hrozia masovým prepúšťaním sestier

17.04.2012, 00:00
Zdravotníctvo. Keď sa budú od júla zvyšovať aj platy lekárom, malé nemocnice dajú na to všetky svoje peniaze, tvrdí Petko.

Od júna hrozí masové prepúšťanie zdravotných sestier a rušenie oddelení v nemocniciach. Po stretnutí s ministerkou Zuzanou Zvolenskou (Smer-SD) to vyhlásil šéf Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko. Podľa neho malé neštátne nemocnice už teraz dávajú na platy 85 percent svojich zdrojov a keď od júla budú musieť opäť zvýšiť aj platy lekárov, pôjdu na ne všetky peniaze.

Zvolenská potrebuje dva – tri mesiace
Ako sa nemocnice zachovajú, bude podľa neho jasné v polovici mája. Naznačil, že sa nemocnice budú v prvom rade snažiť zabezpečiť poskytovanie zdravotnej starostlivosti, potom vlastný chod a až potom platy. Preto vyzval aj sestry, aby pristúpili na kompromis. „Napríklad, aby sa mzdy zvyšovali postupne.“

Takáto predstava nie je cudzia ani ministerke Zvolenskej.

„Zákon platí a nechceme ho spochybňovať. Ale, čokoľvek by ma osvietilo, na realizáciu potrebujem dva – tri mesiace,“ vyhlásila.

Uhliarik: Peniaze sú
Podľa exministra Ivana Uhliarika (KDH) nie je vôbec problém nájsť peniaze na platy sestier. „Celkovo to je síce 100 miliónov eur. Nemajú ich však dostať naraz, ale postupne, čo je asi 8 a pol milióna mesačne,“ tvrdí. Podľa neho Všeobecná zdravotná poisťovňa má za prvé dva mesiace tohto roku zisk 31,5 milióna eur, čo stačí, aby sa platy sestier vykryli na štyri mesiace. Potom prídu ďalšie peniaze vďaka nižším cenám liekov, ktoré majú byť od mája.

Vyššie platy aj pre ostatných
Petko navrhol Zvolenskej, aby zrušila dva existujúce zákony o minimálnych platoch lekárov a sestier a aby do konca roka pripravila nový zákon, ktorý by vyriešil platy všetkých pracovníkov v zdravotníctve. „V nemocniciach už cítiť extrémny tlak ostatných zdravotníkov, ktorí tiež chcú vyššie platy,“ vysvetlil. Aj sám však uznal, že peniaze na to nie sú. Štát totiž môže zvýšiť platby pre nemocnice len prostredníctvom Všeobecnej zdravotnej poisťovne, v ktorej je akcionár. Tá však pokrýva len 65 percent trhu, takže, ak peniaze neprídu aj od súkromných poisťovní, budú tak či tak chýbať. Chcú s nimi znovu rokovať.

Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb, ktorý zastupuje zdravotníkov, požiadal Zvolenskú, aby presadila zvýšenie platieb štátu za svojich poistencov zo súčasných 4 na 5,5 percenta priemernej mzdy spred dvoch rokov. Exminister Richard Raši (Smer-SD) sľuboval pred voľbami zvýšenie platieb na 5 percent.

Zvolenská nechcela prezradiť, či to bude jedným z jej cieľov v programovom vyhlásení vlády. Podľa informácií HN z prostredia ministerstva financií však zvýšenie nie je reálne. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:47