StoryEditor

Sestrám sa vyhrážajú výpoveďami

24.04.2012, 00:00
"Toto je neprijateľný nátlak, ide o novodobé otroctvo," hovoria zdravotníčky zo Spišskej Novej Vsi.

 Buď nám podpíšete skrátenie pracovného úväzku, alebo máte výpoveď. Takéto ultimátum si vypočuli zdravotné sestry z Nemocnice s poliklinikou Spišská Nová Ves, ktoré sa vzpierajú podpísať dodatky k pracovným zmluvám. „Väčšina podpísať nechce. Návrh je pre nás extrémne nevýhodný,“ hovorí sestra, ktorá si želala ostať v anonymite.

Aby sa nemocnica vyhla zvýšeniu platov, niektorým sestrám navrhuje presunúť až 70 percent ich pracovného času medzi administratívne činnosti. Odmeny za prácu počas nedieľ, štátnych sviatkov a nočných služieb by sa im mali krátiť. Ani materská dovolenka sa im nezaráta do doby praxe. Jej dĺžka rozhoduje o výške platu. Podľa ďalšej zo sestričiek vedenie v prípade nesúhlasu s dodatkami naznačuje ukončenie pracovného pomeru. „Toto je neprijateľný nátlak, ide o špinavý postup až novodobé otroctvo. Pod hrozbou hrubého porušenia pracovnej disciplíny nám o dodatkoch zakázali rozprávať aj rodinným príslušníkom,“ zdôvodňuje svoju žiadosť o anonymitu.

Hnevajú sa na úrad
Nemocnicu prevádzkuje spoločnosť Svet Zdravia. Tú v novembri 2011 kúpila investičná spoločnosť Penta. „Protimonopolný úrad stále nevydal súhlas s transakciou, v nemocnici stále nevykonávame akcionárske práva. Preto sa k týmto postupom nemôžeme vyjadriť,“ reagoval hovorca Penty Martin Danko.

Svet Zdravia sa v obhajobe dodatkov sestrám odvoláva na nového akcionára. „Bol by schopný dofinancovať nemocnice, investovať do rozvoja, ale dlhý rozhodovací proces Protimonopolného úradu mu to znemožňuje,“ reaguje hovorkyňa spoločnosti Veronika Deckerová. Tvrdí, že spoločnosť hľadala spôsoby, ako vyhovieť zákonu o úpravách platov sestier, avšak zvýšenie platieb od poisťovní poskytuje minimálny manévrovací priestor.

Magdaléna Laufiková zo Slovenského odborového zväzu zdravotníctva hovorí, že proti snahám obmedzovať plácu vo sviatky a v noci ich chráni zákon. Čo sa týka zvyšovania administratívnej časti práce, obe strany sa dobrovoľne môžu dohodnúť na akomkoľvek pomere. „Tu však nemocnice môžu naraziť na normatívy poisťovní, ktoré požadujú určité minimum zdravotníckych výkonov. A tie niekto musí urobiť,“ dodala. Odbory sestrám odporúčajú podpísať dodatky, ktoré umožnia odložiť preplatenie zvýšených odmien na september. „Teda, kým nadobudne platnosť nový systém prerozdelenia peňazí medzi poisťovňami,“ dodala.

Rozruch pre bomby
Rozruch v nemocnici teraz spôsobujú aj bomby. Jednu zatiaľ neznámy páchateľ nahlásil v sobotu, pre druhú musela polícia oddelenia evakuovať včera doobeda. Podľa niektorých nejde o náhody. „Je možné, že na nezhody s platmi takto reaguje niekto z nahnevaných zamestnancov,“ myslí si Andrej Hanko z Vranova nad Topľou. Aj keď pyrotechnici oba prípady vyhodnotili ako planý poplach, ľudia sa sťažovali na komplikácie. „So ženou teraz musíme čakať pred nemocnicou, nemôžeme ísť na vyšetrenie,“ dodal.  

Podľa údajov komory sestier doteraz asi 2 500 už má skrátené pracovné úväzky. Ide zhruba o päť percent z celkového počtu zdravotných sestier vrátane pôrodných asistentiek. Nemocnica v Malackách najnovšie prišla s tým, že ak nedostane peniaze od štátu, chce zrušiť lôžkovú časť a pohotovosť. Dodatky k zmluvám, ktoré rozdeľujú prácu sestier na zdravotnícku a administratívnu, totiž polovica zo 147 tamojších sestier nepodpísala. „Mesačne potrebujeme o 60-tisíc eur viac, inak hrozí obmedzenie prevádzky a prepúšťanie zamestnancov,“ informoval riaditeľ Peter Kalenčík.

Jún bude kritický
Šéf Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko si myslí, že krízové scenáre začnú nemocnice napĺňať najskôr v júni. „Ešte jeden mesiac situáciu zvládnu. Dodávatelia nám dodajú lieky, aj keď ich hneď nezaplatíme,“ vysvetlil. Bez zásahu štátu budú podľa neho nemocnice nútené prepúšťať nielen sestry, ale aj ďalších zamestnancov. Ako sa k problému postavia, má byť jasné po štvrtkovom zasadaní Rady asociácie nemocníc.

Ministerka Zuzana Zvolenská (Smer-SD) vyhlásila, že nepozná finančnú situáciu neštátnych nemocníc, lebo má v kompetencii len štátne zariadenia. Tie podľa nej v poslednom období zdvojnásobili svoje straty a ich dlhy narástli asi na 170 miliónov eur. Zvolenská tvrdí, že má pripravené systémové riešenia, ktoré dnes prerokuje s komorou sestier. Sestry by podľa nej mali dostať na výber z niekoľkých možností. „Aby zamestnávatelia mohli reálne, bez finančného kolapsu, plniť zákonné požiadavky,“ naznačila Zvolenská.

Podľa šéfa Slovenskej lekárskej komory Milana Dragulu musia obe strany urobiť ústupky. „Zdravotníctvo je choré, leží na zemi na hlave a nohy mu trčia von. My hľadáme cesty, ako ho postaviť na nohy,“ povedal. Podľa neho doteraz nie je zodpovedaná ani základná otázka, koľko peňazí presne potrebujú nemocnice a ambulancie na vyššie platy lekárov a sestier.

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 09:59