StoryEditor

"Kvôli antikoncepcii som takmer zomrela"

26.04.2012, 00:00
Tabletky YAZ od firmy Bayer nespôsobujú problémy len v USA. HN sa ozvala mladá žena, ktorej zistili trombózu žíl.

Ako 22-ročná takmer skončila na smrteľnej posteli s trombózou. Tieto vážne zdravotné komplikácie si vysvetľuje tým, že užívala hormonálnu antikoncepciu Yaz, o ktorej rizikách informovali HN. Našej redakcii sa ozvala Martina z Bratislavy. Jej prípad potvrdzuje, že problémy s liekmi, ktoré zabíjali v USA, majú aj Slovenky.

Lieky alebo lentilky?
„Bola som anemická a lekárka mi odporučila antikoncepciu na predĺženie cyklu,“ hovorí Martina, ktorá si želala, aby sme nezverejnili jej priezvisko. Po štyroch mesiacoch ju hospitalizovali s opuchom nôh a stratou zraku. Zistili jej trombózu žíl, na ktorú sa lieči už vyše roka a terapie majú pokračovať ďalšie tri až štyri roky.

V súčasnosti musí užívať lieky na riedenie krvi, nosiť kompresné pančuchy a má zakázanú zelenú zeleninu, pretože obsahuje vitamín K. „Predtým som tancovala, teraz mám zakázaný každý väčší pohyb či šport,“ posťažovala sa. „Človek bez medicínskeho vzdelania sa s najlepším svedomím a vedomím odovzdá lekárom a tí predpisujú kadečo, ako keby to boli lentilky,“ povedala pre HN. Podľa jej slov majú rovnaké problémy aj jej dve ďalšie kamarátky, preto o presnosti štatistiky štátnych kontrolórov pochybuje. Slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv totiž pre HN tvrdil, že za posledných šesť rokov boli u nás hlásené len dva prípady komplikácií v súvislosti s týmito liekmi. Martina však svoj prípad nikam nenahlásila.

Úrady volajú po spolupráci
Nemecká farmaceutická spoločnosť Bayer vyplatila už desať miliónov dolárov ako odškodné pre 170 obetí, ktoré zomreli po užívaní jej hormonálnej antikoncepcie. Ide o tablety s obsahom hormónu drospirenón, ktoré sa predávajú pod názvami Yaz, Yasmin či Yasminelle. Hovorkyňa ústavu Valéria Pernišová priznáva, že riziko tromboembolických príhod u užívateliek antikoncepcie je zvýšené.

Tvrdí však, že vedľajšie účinky sa týkajú všetkých antikoncepčných liekov, nielen výrobkov Yaz, Yasmin a Yasminelle. „Ich prínos pre zdravie pacienta ostáva vyšší ako prípadné riziká, ktoré by mohli u pacientov vyvolať.“ Podobne sa vyjadrila aj firma Bayer. Tvrdí, že má štúdie, podľa ktorých sú riziká porovnateľné ako pri tabletkách od iných výrobcov.

Podľa Pernišovej by pacientky mali ústav informovať o problémoch, ktoré mali. „Ak sa ukáže, že riziká prevažujú nad prínosom, bude liek deregistrovaný a jeho ďalšie používanie bude zakázané.“ Problém je práve v tom, že sa poškodené pacientky posťažujú svojmu okoliu a na internetových fórach či sociálnych sieťach, ale nie aj na príslušnom úrade.

Rôzne názory lekárov
Podľa gynekológa Petra Stanka existuje na to aj špeciálne tlačivo, lenže ho nevypĺňa pacient, ale lekár. „Za posledné roky som nemusel vypĺňať žiadne,“ povedal pre HN. Podľa neho je hormonálna antikoncepcia bezpečná na 95 percent. „U tých žien, čo v USA zomreli, asi išlo o chybnú indikáciu,“ myslí si. Lekári ich podľa neho nemali vôbec nasadiť. Aj gynekológ Jozef Záhumenský tvrdí, že Yaz sa príliš nelíši od ostatných antikoncepčných tabletiek a že súdne procesy sú neoddeliteľnou súčasťou americkej kultúry. „Ja som však konzervatívny a predpisujem radšej staršie preparáty aj z toho dôvodu, že na ich závažné účinky by sa už prišlo.“

Pernišová uviedla 13 diagnóz, pri ktorých hrozia komplikácie. Bayer musel tieto údaje doplniť do príbalového letáka k liekom, ktoré predáva v USA. Na webe o liekoch Yaz, Beyaz či Safyral víta návštevníkov s informáciou, že ho nesmú užívať fajčiarky a ženy staršie ako 35 rokov. S pribúdajúcim vekom rastie aj riziko upchávania ciev a infarktu.

V slovenskej verzii sa píše, že zo stotisíc žien, ktoré užívajú Yaz, môžu krvné zrazeniny postihnúť 30 až 40 žien, čo je 8-násobne viac ako u žien, ktoré ich neberú. Podľa letáka sa 1 až 2 percentá prípadov končia smrťou.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:49