StoryEditor

Šéf telerozhlasu chce vo svojom tíme Zemkovej ľudí

03.08.2012, 00:00
Nový šéf telerozhlasu si chce v manažmente ponechať ľudí, ktorých vyberala Zemková.

Nový šéf Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Václav Mika si chce v manažmente ponechať aj ľudí, ktorých vyberala jeho predchodkyňa Miloslava Zemková. O spolupráci včera hovoril s niekdajším Zemkovej poradcom Petrom Ondrom a programovým riaditeľom Ľubošom Machajom. Zloženie Mikovho tímu by malo byť jasnejšie na budúci týždeň.

„Uvidíme, či nájdeme prieniky. Nevylučujem to,“ odpovedal Ondro na otázku, či si vie predstaviť spoluprácu s Mikom. Tvrdí, že ponuku na konkrétnu pozíciu zatiaľ nedostal.

Ondro dlho pôsobil v súkromnej sfére, bol krízovým manažérom finančnej skupiny Penta. V RTVS najskôr nastúpil na pozíciu ekonomického riaditeľa. Ondra mal odporučiť šéf SaS Richard Sulík. Krátko po voľbách Zemková bez uvedenia dôvodu Ondra odvolala. Zostal štatutárom telerozhlasu.

Podľa informácií HN ráta Mika aj s Machajom, ktorý bol Zemkovej pravou rukou v rozhlase. „Pán Machaj je človek, ktorý ma obrovský backround v tejto oblasti,“ povedal pre HN Mika.

Kolegovia z Markízy
Do RTVS sa za Mikom chystá aj niekdajšia šéfka oddelenia výskumu v televízii Markíza Darina Kyselová. „Neprišla konkrétna ponuka, veľmi rada však budem pracovať v tíme Václava Miku,“ pripustila včera Kyselová. „Rozprával som sa s ňou, ale ešte sme sa akosi nedohodli,“ hovorí aj Mika. Kyselová už skúsenosti s prácou vo verejnoprávnom médiu má. V STV pôsobila tri mesiace ako šéfka oddelenia výskumu. Na starosti mala analýzu peoplemetrových výstupov a s tým súvisiacu prípravu podkladov na návrhy zmien vo vysielaní. Odtiaľ odišla do Markízy, kde pôsobila tiež ako šéfka oddelenia výskumu.

Mika bol riaditeľom Markízy, blízkym človekom mu bol súčasný šéf Centra spravodajstva a publicistiky súkromnej televízie Tibor Búza. Ten hovorí, že z Markízy nateraz neodchádza. „Čo bude o rok, o dva, o mesiac, to neviem,“ pripustil. S Mikom o žiadnej pozícii v RTVS vraj nerokoval. „Neoslovil som ho,“ hovorí aj Mika.

Problémom sú peniaze
Šéfovi mediálneho výboru Dušanovi Jarjabkovi zo strany Smer-SD, ktorá Miku dosadila, neprekáža, ak si nový riaditeľ ponechá Zemkovej ľudí. ,,Personálne obsadenie je jeho vec. Musí si vybrať odborníkov, ktorým bude dôverovať." Jarjabek pripustil, že najať expertov môže byť pre RTVS problém, keďže súkromná sféra ich vie lepšie zaplatiť. Financovanie RTVS chce Smer-SD okrem iného zabezpečiť cez zachovanie koncesionárskych poplatkov a zmluvu so štátom.

Očakávania
Predseda Rady RTVS Miroslav Kollár od Miku očakáva, že sa bude venovať najmä televíznej časti média. „Spojenie inštitúcií sa dialo najmä pre to, aby sa zachránila televízna časť. Za posledný rok a pol sa televízii ale z môjho pohľadu nevenovala natoľko intenzívna pozornosť, akoby to bolo potrebné. Navyše, pán Mika prichádza z televízneho prostredia, čiže je to prirodzené.“

Kollár tiež dúfa, že sa v najbližších mesiacoch vyjasní financovanie rádiotelvízie na budúci rok. „Zákon o poplatkoch, a najmä rozsah a štruktúra zmluvy so štátom tak, aby sme nemuseli mať v decembri rozpočet, kde nebudú kryté všetky položky.“ S Mikom sa včera stretol. „Bolo to zoznamovacie stretnutie s tým, že detailné informácie si povieme na pondelňajšom pracovnom stretnutí aj s ostatnými členmi rady.“

Mika vyhral v súboji o kreslo riaditeľa RTVS presvedčivo nad ostatnými kandidátmi, vrátane šéfa TASR Jaroslava Rezníka, ktorý bol považovaný za jeho najvážnejšieho súpera. Získal 74 z 95 hlasov zákonodarcov. Väčšina opozície voľbu bojkotovala, pretože nesúhlasí so spôsobom, akým bola z postu riaditeľky odvolaná Zemková. S Rezníkom na žiadnom poste Mika neráta. ,,Zostávam v TASR," potvrdil Rezník.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 17:40