StoryEditor

Po Rožňavskej už premáva mestská doprava

11.01.2010, 08:57
Autor:
TASRTASR

Na Rožňavskej ulici v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto pokračuje mýtny protest autodopravcov, ktorý sa začal vo štvrtok 7. januára. Kamiónmi blokovaný úsek sa viaže na veľmi frekventovaný vjazd vozidiel do hlavného mesta v smere zo Seneckej cesty, ktorý v pracovných dňoch využívajú vodiči desiatok tisíc vozidiel, vrátane pravidelných autobusových a trolejbusových liniek mestskej hromadnej dopravy. Premávku aj dnes ráno reguluje polícia.

Na dotknutej križovatke Rožňavská - Tomášikova bola okolo 8.00 h doprava v začínajúcej sa rannej špičke vcelku bezproblémová. Protestujúci vodiči kamiónov sa v nedeľu 10. januára dohodli s primátorom Bratislavy Andrejom Ďurkovským na uvoľnení aspoň jedného jazdného pruhu Rožňavskej ulice v smere do mesta pre verejnú mestskú dopravu. Dohoda platí a trolejbusy číslo 204 a 205 spolu s ďalšími autobusovými spojmi premávajú bez väčších problémov. Uvoľnený pruh pritom využívajú aj desiatky vodičov osobných motorových vozidiel.

Bratislavčanov blokáda príliš neobmedzila, s výnimkou obyvateľov a zamestnancov firiem vo štvrti Mierová kolónia v mestskej časti Nové Mesto. Horšie sú na tom tí, ktorí do Bratislavy prichádzajú za prácou. Denne je ich z rôznych smerov okolo 260.000. Vodiči motorových vozidiel zo severného ťahu preto radšej využili okružné trasy a blokovanému úseku sa vyhli.

Protestujúci kamionisti sú však pripravení blokovať Rožňavskú ulicu bez časového obmedzenia. Podľa prvého námestníka primátora Bratislavy Milana Cíleka mesto odmieta byť rukojemníkom v tomto spore. Vyzval sporné strany, aby kamióny netraumatizovali občanov hlavného mesta. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo tiež vyzval zúčastnené strany mýtneho sporu na pokojné a nenásilné vyriešenie situácie. Zároveň odmietol, aby sa v tejto situácii postupovalo v rovine trestnoprávnych krokov, ktoré avizovali niektoré z dotknutých subjektov.

Premiér Robert Fico ponúkol individuálnym autodopravcom stretnutie za podmienky, že nebudú robiť z cestujúcich v Bratislave a iných mestách rukojemníkov svojich politických a ekonomických požiadaviek. Keďže blokáda Rožňavskej ulice malými a strednými autodopravcami dnes pokračuje, premiér sa pravdepodobne stretne len so zástupcami autodopravcov Česmad.

Neprejazdnosť Rožňavskej ulice podľa vyjadrenia člena organizačného výboru dosiaľ neregistrovaného združenia autodopravcov UNAS Jaroslava Polačeka spôsobila vo štvrtok 7. januára polícia. Tá totiž podľa Polačeka zastavila kamióny, ktoré chceli mestom iba prejsť a následne odstaviť vozidlá na mieste, kde by neblokovali dopravu. Tomuto tvrdeniu však odporuje skutočnosť, že v piatok 8. januára vo večernej dopravnej špičke zablokovali tri kamióny dôležitý dopravný uzol aj na Tomášikovej ulici bez akýchkoľvek policajných obmedzení. Tomášikova je už tiež prejazdná v zúženom profile.

01 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 02 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 03 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 05 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 08:11