TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Mikulec mal zobrať úplatok v tisíckach eur. Exšéfovi NAKA Zurianovi to mal povedať jeden z kajúcnikov

29.06.2021, 23:34
Podľa Branislava Zuriana sa niektorí vyšetrovatelia tešili a oslavovali smrť Milana Lučanského.

Systém našich ľudí si podľa všetkého osvojila aj súčasná vládna garnitúra. V rozhovore pre časopis Plus 7 dní to naznačil bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Branislav Zurian.

Tvrdí, že kauzy spojené s predstaviteľmi koalície sa vyšetrujú ináč, ako tie, ktoré súvisia s ľuďmi považovanými za blízkych bývalému vedeniu štátu. V tejto súvislosti spomenul osemmesačnú nečinnosť v trestnej veci, ktorá sa má týkať podozrenia z daňových trestných činov nominantov súčasnej vlády.

Kajúcnik o Mikulcovi

Ako príklad tiež uviedol podozrenia, ktoré mal na adresu ministra vnútra Romana Mikulca vysloviť exriaditeľ sekcie daní na finančnej správe a jeden zo súčasných kajúcnikov Daniel Čech.

Akosi ticho je aj v ďalšej veci. Dano Čech mi hovoril, že Mikulec vraj zobral niekoľko tisíc eur za nejaký IT systém, ešte keď pôsobil vo Vojenskom spravodajstve. Čechovi to vraj povedal Imrecze,“ načrtol v rozhovore Zurian, ktorý mal na mysli bývalého Čechovho nadriadeného, exprezidenta finančnej správy Františka Imreczeho.

Ten sa aktuálne nachádza vo väzbe kvôli obvineniam z machinácií pri verejnom obstarávaní, či z brania úplatku. Zurian v súvislosti s podozreniami vyslovenými na adresu Romana Mikulca tiež uviedol, že by chcel vedieť, či ich niekto vyšetruje. „Ja som tú informáciu oznámil vyšetrovateľovi. Treba pripomenúť, že Dano Čech je kajúcnik a kajúcnici musia hovoriť o každej im známej trestnej činnosti,“ pripomenul exriaditeľ kriminálnej agentúry.

Súčasný minister vnútra pred časom pre HN priznal, že sa počas svojho pôsobenia vo Vojenskej spravodajskej službe stretol s Františkom Imreczem.

Stalo sa tak počas rokovaní o zadovážení analytického sotware-u pre vojenské spravodajstvo, ktorého nákup odsúhlasila vtedajšia premiérka Iveta Radičová. Imrecze bol v tom čase konateľom spoločnosti SAP Slovensko, ktorá systém dodala.

Oslava smrti Lučanského

Branislav Zurian sa vyjadril aj k úmrtiu bývalého policajného prezidenta Milana Lučanaského, ktorý si na život siahol na konci vlaňajšieho decembra. Urobil tak vo väzbe, kde skončil po akcii Judáš. Zurian priznal, že to bol jeho kamarát, pričom doteraz nevie, čo proti nemu majú.

Neviem nič. Neviem, aké dôkazy majú proti nemu. Neviem to zhodnotiť. Keď ho chceli zatknúť, volal mi z Chorvátska. Povedal som mu, aby sa vrátil na Slovensko a bojoval. Možno dnes by som mu už povedal iné, ale vtedy som mu radil, aby sa vrátil,“ hovorí Zurian s tým, že keď mu Lučanský volal už vedel, z čoho je obvinený. Poslal mu vraj časť uznesenia, kde bolo, že zobral peniaze.

Vtedy bol zlomený. Vravel: Dúfam, že aspoň ty mi veríš, že to nie je pravda. Ja tomu fakt neverím ani dnes. Každý robí chyby, ale tomuto neverím. Naposledy som Milana videl, keď sa prišiel prihlásiť. Bol v modrej košeli. Na chodbe sme si spolu ťukli zovretými päsťami. Odvtedy sme už nemali žiadny kontakt,” opísal exriaditeľ kriminálnej agentúry.

O jeho smrti ho informovala policajná viceprezidentka Jana Maškarová. „Myslím, že som po nej kričal. Už neviem…,” priznal Zuriana.

Jeden z operatívcov mu následne poslal screenshot obrazovky, ako si policajti, ktorí robili na Lučanského prípade, cez aplikáciu WhatsApp zvestujú správu o jeho smrti.

Bolo tam samé - Yes! Yes! Palec hore. Tešili sa, oslavovali. To bolo strašné. To bolo strašné,“ priblížil Zurian. Dodal, že mu ešte večer, keď bol v kóme, volala Lučanského mama. "Všetko kládla za vinu mne. Bol to veľmi ťažký rozhovor.”

Reakcia Kolíkovej

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková počas rokovania vlády povedala, že túto situáciu s Miklcom neriešila. Podľa nej by sa tomu zatiaľ nemala prikladať veľká váha.

"Nedá sa na to reagovať nijak inak ako tak, že ak je tu takáto výpoveď, tak že sa s tým vysporiadali orgány činné v trestnom konaní. Môže to mať reálny základ aj nemusí," povedala Kolíková. "V týchto kauzách je zrejmé, že niekto tu má záujem, aby všetko spochybnil," dodala.

Ministerka na záver uviedla, že by si z niekoho výpovede nerobila ťažkú hlavu. Pripomenula však, že je na orgánoch činných v trestnom konaní, aby to prešetrili. 

01 - Modified: 2024-04-18 12:46:25 - Feat.: - Title: Mikulec odmieta kritiku na činnosť policajnej inšpekcie v predošlom období 02 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 03 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 04 - Modified: 2024-03-26 15:08:10 - Feat.: - Title: Osoby vstupujúce do schengenského priestoru sa štandardne preverujú, tvrdí Mikulec 05 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:04