StoryEditor

U veľkopodnikateľa Varehu našli ďalšie podvody

02.08.2012, 00:00
Aktualizované | Varehu obvinili z ďalších trestných činov. Spôsobil škodu za 58 miliónov.

Východoslovenský veľkopodnikateľ Mikuláš Vareha spáchal svojou trestnou činnosťou škodu za 58,1 milióna eur. Dnes to potvrdil prokurátor odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta.

Prokurátor ešte včera pre HN potvrdil, že obžaloba Varehu bola oproti pôvodnému obvineniu rozšírená o ďalšie daňové úniky. Pôvodne bol obvinený z daňových únikov vo výške zhruba 40 miliónov eur. 

Podnikateľ je obvinený z pokračovacieho trestného činu skrátenia dane a poistného a trestného činu neodvedenia dane a poistného. Spis má 83 zväzkov a obžaloba má 16 strán. Z praxe dozorujúceho prokurátora ide o "rekordný prípad". 

Základná trestná sadzba trestu odňatia slobody predstavuje 7-12 rokov. Pričom však súd je povinný modifikovať hornú hranicu trestnej sadzby - asperačná zásada, ktorá zvyšuje hornú hranicu trestnej sadzby až o jednu tretinu vzhľadom na skutočnosť, že ide o spáchanie dvoch zločinov a s prehliadnutím na pomer priťažujúcich a poľahčujúcich okolností. Mikulášovi V. teda hrozí až 16 ročný trest odňatia slobody.

Spis má podľa Kudjákovej viac ako 80 zväzkov. Vareha je obvinený z pokračovacieho trestného činu skrátenia dane a poistného a pokračovacieho trestného činu neodvedenia dane a poistného.

Podvody sa mali diať tak, že Varehove firmy mali medzi sebou obchodovať s fiktívnym tovarom, väčšina spoločností ani nemala zamestnancov. Na základe týchto obchodov v desiatkach jeho firiem si uplatnil odpočet DPH. Tovar vraj nikdy neopustil sklady, neexistujú ani doklady o jeho preprave. Varehove firmy obchodovali aj s takými komoditami, ako sú lykožrút smrekový, drevené bránky či maštaľný hnoj. Východoslovenský veľkopodnikateľ bol konateľom celkovo v 77 firmách. Z nich bolo 51 registrovaných ako platcovia DPH.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:23