StoryEditor

Jeden úrad kúpil papier o polovicu drahšie ako druhý

12.11.2012, 23:00
Za rolku faxového papiera platí rezort práce o polovicu viac ako jemu podriadená inštitúcia.

Za tú istú rolku faxového papiera od tej istej firmy platí rezort práce o polovicu viac ako jemu podriadená inštitúcia Sociálna poisťovňa. Kým exšéf poisťovne Ľuboš Lopatka (nominant SaS) vysúťažil od firmy Xepap cenu 86 centov, rezort Jána Richtera (Smer-SD) až 1,3 eura. Zmluvy pritom uzatvárali len s dvojmesačným odstupom. Ministerstvo práce s firmou v auguste podpísalo štvorročnú rámcovú zmluvu na dodávku kancelárskych potrieb za 16,53 milióna eur. Pri nákupe rovnakých produktov Sociálna poisťovňa dojednala lepšie ceny aj napriek tomu, že objednávala len pätinu toho, čo neskôr Richter.

Pavel Nechala zo slovenskej pobočky Transparency International vraví, že pri stúpajúcom objeme by mali ceny klesať, nie rásť. Vinu za drahší nákup pripisuje súťažným podmienkam. Firma ani rezort práce na otázky HN reagovali.

Firme Xepap sa darí najmä vtedy, keď je vo vláde Smer-SD. V rokoch 2007 – 2010 štátu dodávala v priemere ročne tovar za 4,5 milióna eur. V roku 2011, keď bola pri vesle vláda Ivety Radičovej, suma klesla na pol druhého milióna.

V Xepape mal v minulosti podiel aj europoslanec a banskobystrický župan za Smer-SD Vladimír Maňka. Ten vraví, že o terajšej činnosti firmy nič nevie.

V sume 16,5 milióna eur nie je zarátaný obyčajný biely kopírovací kancelársky papier, ktorý nakúpili cez iné obstarávanie. Nákup kancelárskych potrieb sa rozbehol ešte za predchádzajúceho vedenia, keď bol ministrom Jozef Mihál (SaS). Ten hovorí, že na podrobnosti si nespomína a spoľahol sa na svojho vedúceho služobného úradu Milana Kozického a Jaroslava Lexu z odboru verejného obstarávania. Zmluvu podpísal už za ministra Richtera vedúci služobného úradu Jozef Vančo. Podľa dohodnutej rámcovej zmluvy budú najbližšie štyri roky nakupovať všetky inštitúcie v pôsobnosti ministerstva vrátane úradov práce či detských domovov.

Premrštené ceny
Rezort dohodol nákup miliónov listov kopírovacieho papiera a obálok, státisíce zošitov a zvýrazňovačov, tisíce kalkulačiek, pások do kalkulačiek či fiek. Hoci ceny kancelárskych potrieb sa líšia v závislosti od podmienok na trhu a objemu objednaného tovaru, porovnávať ich možno s tými, ktoré dojednala Sociálna poisťovňa za Lopatku. Až 92 350 zošitov typu 544 chce ministerstvo kúpiť po 21,66 centa, Sociálna poisťovňa vyjednala cenu 19 centov, hoci ich potrebuje len 700. Jarmila Vančová z firmy Amarok, ktorá predáva kancelárske potreby, hovorí, že ceny sú premrštené. „Keby oslovili výrobcu tu na Slovensku, majú to za 17,1 centa a pri takomto množstve by dostali aj množstvovú zľavu,“ uviedla.

Rozhodujú iní

Desať roliek faxového papiera v Sociálnej poisťovni nakúpili po 86 centov – ministerstvo ich potrebuje až 9 200, každú za 1,3 eura. Kto v časoch elektronickej komunikácie posiela na úrady toľko faxov, ministerstvo nevysvetlilo. Ministerstvo tiež dohodlo nákup 4 680 kusov stolných kalkulačiek, každú za 13,8 eura s DPH. Identické kalkulačky pritom možno nakúpiť na webe už po osem eur. Len na tomto nákupe môže štát prerobiť 27 144 eur. Vančová si myslí, že pozná recept na lacnejšie nákupy. „To by museli sedieť na miestach správni nákupcovia a o nákupe rozhodovať len oni. Ale rozhodujú o tom iní ľudia a to je vidieť na cenách.“ Tlačový odbor ministerstva ani firma Xepap na otázky HN o dojednaných cenách a rozdieloch v zmluvách pre Sociálnu poisťovňu do uzávierky neodpovedali.

V Xepape mal pred rokmi podiel podpredseda Smeru Vladimír Maňka. V tom čase sa spoločnosť volala Papex, spoluvlastnil ju cez firmu Investex. Maňka vraví, že o terajšej činnosti firmy nemá žiadne informácie. „Keď som odišiel do politiky, všetko som predal,“ povedal HN. Súčasného konateľa Xepapu Marcela Kučeru Maňka pozná po mene, vraví však, že sa s ním nestretáva a naposledy ho videl pred viac než desiatimi rokmi.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 18:38