StoryEditor

Lekári sa prezliekli do tričiek. A hromadne dali výpovede

30.09.2011, 00:00
"Ak sa nedohodneme, všetky operácie sa zastavia," hovorí lekár z bratislavskej Ján Sýkora.

„Ak sa nedohodneme, všetky operácie sa zastavia,“ hovorí lekár z bratislavskej Detskej fakultnej nemocnice Ján Sýkora. Tvrdí, že hromadné výpovede lekárov, ktoré boli včera podané, spôsobia u nich v nemocnici vážny problém a následne kolaps. Pre tento krok sa totiž rozhodli takmer všetci. Sýkora vyratúva, že anestéziológov, ktorí u nich končia, je 97 percent, chirurgov 84 percent a podobne je to aj s očnými lekármi, psychiatrami či onkológmi.

Čas: dva mesiace
„Naše rozhodnutie je nezvratné, rozhodli sme sa bojovať,“ potvrdil odhodlanie kolegov aj šéf Lekárskeho odborového združenia Marián Kollár. Spolu s partnermi z odborov odovzdal včera na riaditeľstve bratislavskej Univerzitnej nemocnice vyše 600 lekárskych výpovedí. Je to viac ako polovica tamojších lekárov.

Aj keď už riaditelia nemocníc majú výpovede v rukách, lekári ostávajú v práci. Plynie im dvojmesačná výpovedná lehota. Odborári dúfajú, že dovtedy sa s vládou dohodnú na svojich požiadavkách. Medzi ne patria vyššie platy, pevne nadviazané na násobok priemerného platu v národnom hospodárstve, dodržiavanie Zákonníka práce týkajúce sa pracovného nasadenia, resp. nadčasov a tiež zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

Podiel: tretina
Podobná situácia je aj v ďalších nemocniciach po celom Slovensku. Do protestnej akcie: Ďakujeme, máme toho plné zuby, sa svojimi výpoveďami zapojilo 2 411 lekárov z 34 nemocníc. Je to viac nemocníc, než chce vláda transformovať na akciovky. Znamená to, že výpovede nedali len lekári z fakultných a univerzitných štátnych nemocníc, ale aj z menších zariadení, ktoré fungujú ako neziskovky alebo akciovky. Celkovo je na Slovensku zhruba 6 500 lekárov, ktorí sa starajú o pacientov na lôžkach, takže výpovede dala tretina z nich.

A hoci odborári tvrdia, že ich cieľom nie je vyvolať kolaps, práve tam to smeruje. V Detskej fakultnej nemocnici na Kramároch dalo výpovede 121 lekárov, väčšinou na kľúčových oddeleniach. Bez lekárov sú v nemocniciach prakticky zbytočné aj sestry a asistentky. Im však vláda už sľúbila lepšie pracovné podmienky. „Výpovede nechystáme, ale podporujeme požiadavky lekárov. Oslovili sme ministra, aby na 10. októbra zvolal rokovanie tripartity,“ povedal šéf zdravotníckych odborov Anton Szalay, ktorý združuje ostatný zdravotnícky personál.

Výpovede však dostali ministra Ivana Uhliarika (KDH) do pozoru až tak, že sa rozhodol pre skorší termín. S odborármi sa chce stretnúť už v stredu, hneď po rokovaní vlády, na ktorom bude musieť problém vysvetľovať premiérke Ivete Radičovej. Počty lekárov, ktorí dali výpovede, sa mu však nezdajú vysoké. „Je to 13 percent všetkých lekárov alebo tretina lôžkových lekárov,“ tvrdí minister a dodáva, že v hre je spájanie oddelení či presúvanie pacientov do iných nemocníc. Pálčivé to bude preňho až od decembra. Keďže nejde o štrajk, lekári budú do poslednej chvíle pracovať.

Slovenská lekárska únia špecialistov sa rozhodla požiadavky odborárov nepodporiť. „V čase, keď štát chce zrušiť viac ako tritisíc lôžok, bude problém miesto si udržať, takže výpoveď bude v mnohých nemocniciach skôr vítaná. Ušetria na odstupnom,“ tvrdí jej šéf Andrej Janco.

Lekári vo väčšine nemocníc dali výpovede včera. Dnes by ich mali dostať napríklad aj nemocnice v Humennom, Michalovciach, Medzilaborciach, Nitre, Rožňave, Spišskej Novej Vsi, Stropkove, vo Svidníku, v Trebišove či vo Vranove nad Topľou. Nemocnice ešte nemajú predstavu, ako budú postupovať v prípade, že lekári aj reálne odídu. „Zatiaľ sme len dostali výpovede, v nasledujúcich dňoch ich budeme rátať a podľa toho uvidíme, ako budeme postupovať,“ uviedla Danica Lehocká, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

01 - Modified: 2004-05-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Klamná matematika 02 - Modified: 2004-05-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: S verejným záujmom neradno hazardovať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 11:43