StoryEditor

Vláde Vážny nestačí. Chce aj poradcu

03.02.2013, 23:00
Ficov kabinet hľadá firmu, ktorá mu za 23 miliónov eur povie ako čerpať peniaze.

V čase, keď agenda eurofondov prechádza z ministerstva dopravy pod podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho, hľadá Úrad vlády poradcov pri ich čerpaní. Za poradenské služby týkajúce sa európskych, ale aj nórskych a švajčiarskych, fondov plánuje Úrad vlády zaplatiť z eurofondov počas štyroch rokov takmer 23 miliónov eur bez DPH.

Podľa hovorkyne Beatrice Hudákovej si chce Úrad vlády zabezpečiť zmluvného partnera, ktorý bude k dispozícii podľa aktuálnych požiadaviek. „Tým sa odstráni jedna z identifikovaných a preukázateľných príčin predlžovania a odkladania realizácie projektov spolufinancovaných z vyššie uvedených finančných programov, čo bol v minulosti veľký problém, ktorý ohrozoval samotné čerpanie,“ uviedla Hudáková na margo predbežného oznámenia, ktoré úrad zverejnil vo vestníku verejného obstarávania.

Poradca pre Vážneho
Vláda pritom len pred dvoma mesiacmi zriadila post podpredsedu, ktorý má dostať 15 úradníkov. Práve Vážneho úrad má zodpovedať okrem veľkých investícií aj za projekty financované z eurofondov a zabezpečiť ich efektívne čerpanie. Napriek tomu Úrad vlády podľa Hudákovej nie je schopný prípravu a riadenie projektov pokryť sám. „Obstarávané služby sú rozsiahle, nárazové a odborne náročné, verejný obstarávateľ nie je kapacitne a časovo schopný pokryť tieto služby svojimi kapacitami, resp. ministerstvami,“ dodala hovorkyňa. Poradca, alebo skupina poradcov, s ktorými podpíše Úrad vlády rámcovú zmluvu, budú pracovať aj pre Národnú agentúru pre sieťové a elektronické služby.

Podľa programovej riaditeľky Transparency International Emílie Sičákovej Beblavej sú rámcové zmluvy na tieto služby netypické a kontrakt v takom veľkom rozsahu nezmanažovateľný. „Je ťažké presne definovať predmet obstarania na rôzne typy potrieb a dlhšie obdobie, preto to v sebe nesie veľké riziká nekvality,“ skonštatovala Beblavá. Úrad by si podľa nej mohol radšej z peňazí, ktoré dá na externého dodávateľa, vytvoriť interné kapacity a zaplatiť vlastných kvalitných ľudí.

„Je to vysoká, ale nie neobvyklá suma, aj v iných krajinách sa pri eurofondoch sumy stanovujú ,od buka do buka‘ systémom ,z cudzieho krv netečie‘,“ reagoval na výšku sumy pre poradcu odborník na eurofondy Miroslav Lopata z Premier Consulting. Problémové je však podľa neho spojenie viacerých programov (eurofondy, nórske a švajčiarske fondy, pozn. red.) do jedného obstarávania. „Blokujú sa tým ďalší potenciálni uchádzači, ako napríklad naša firma, ktorí majú vysokú odbornú kapacitu na konkrétnych programoch. A tam, kde je viac uchádzačov, je vždy možné vysúťažiť lepšiu cenu,“ tvrdí.

Sporný prípad zo Senca
Externé poradenstvo využíval Úrad vlády aj v minulosti. Pri spornom projekte, kedy úrad poskytol peniaze z nórskych fondov športovému klubu SFM Senec, tomu tak však nebolo. Peniaze, ktoré išli na výstavbu ihriska, musela vláda pre podozrenie z trestnej činnosti Nórom vrátiť zo štátneho rozpočtu. Prípad prešetruje aj polícia. Začaté boli trestné stíhania vo veci pre trestné činy skrátenie dane a poistného, skresľovanie údajov hospodárskej evidencie, podvodu, sprenevery a korupčné trestné činy. „Zatiaľ nebola obvinená konkrétna osoba,“ odpovedala hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 19:52