StoryEditor

Polícia vidí za kauzou Gorila organizovaný zločin (video)

09.01.2012, 23:00
Autor:
luklukzpzppempem
Podozrenia z korupcie. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie. Údajný spis SIS pridelili na Generálnej prokuratúre aj Čentéšovi. Aktérom kauzy hrozí päť až desať rokov väzenia.

Spis Gorila rieši polícia ako mafiánsky prípad. Vyšetrovateľ včera začal trestné stíhanie pre založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny. V prípade dokázanie viny hrozí aktérom päť až desať rokov väzenia.

Údajný spis SIS zverejnený na internete vypovedá o korupcii pri privatizácii, úplatkoch a vplyve finančnej skupiny Penta na politické strany. Od pondelka sa ním zaoberá desaťčlenná elitná skupina. Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) ju zriadil na Úrade boja proti organizovanej kriminalite, aby nad ním mala dozor výlučne Špeciálna prokuratúra. Lipšic sa totiž obáva, že Generálna prokuratúra by polícii mohla spis odňať, nedôveruje jej námestníkovi Dobroslavovi Trnkovi.

Čentéš na scéne
Gorilu však bude naďalej preverovať aj špeciálny tím na Generálnej prokuratúre. „Ja v ňom nie som,“ informoval HN Trnka. Členom je okrem iných Trnkov súper pri voľbe generálneho prokurátora Jozef Čentéš. Trnka nevidí problém v tom, aby Gorilu skúmala paralelne aj polícia. Zaoberať sa podľa neho treba informáciami o privatizácii, o údajnom kupovaní poslancov a úniku spisu.

Čentéš pre HN potvrdil, že ho oslovili, aby sa stal členom tímu. „Oficiálny dekrét na to nemám, ale zajtra máme k prípadu poradu,“ povedal Čentéš. Spolu s ním sa podľa STV majú Gorilou zaoberať aj prokurátori Ján Šanta a Jozef Šufliarsky.

Bývalý šéf vyšetrovateľov Jaroslav Ivor považuje situáciu za neštandardnú. „Určitým spôsobom je to aj v rozpore so zásadami Trestného poriadku, aby jednu a tú istú vec riešili dva rozdielne orgány činné v trestnom konaní. Ak to dovedieme do krajnosti, tak potom by to následne museli riešiť aj dva súdy,“ hovorí Ivor.

Lipšic včera vyzval verejnosť, aby sledovala prácu vyšetrovateľov. Je totiž presvedčený, že budú „pomerne veľké tlaky“, aby šlo vyšetrovanie do stratena. „Je to v záujme ľudí aj preto, lebo ide o naše peniaze. Ak sa potvrdí, že časť politiky je ovládaná finančnými skupinami, ktoré manipulujú privatizáciu alebo verejné obstarávania, tak to znamená, že nám zo štátu unikajú stovky miliónov eur.“

Prokuratúra v minulosti vyšetrovanie Gorily zastavila. Trnka, ktorý pred časom hovoril, že sa nepodarilo overiť autenticitu dokumentu, teraz ako dôvod uvádza postoj SIS. Gorilu podľa neho zastavili z jediného dôvodu, že tajná odmietla zbaviť príslušníkov SIS mlčanlivosti, a preto sa nepodarilo overiť jej pravosť.  

Čaká sa na rozhodnutie šéfky
Šéfka Fondu národného majetku Anna Bubeníková pravdepodobne „neustojí“ kauzu Gorila, v ktorej figuruje ako spojka Penty pri privatizácii štátneho majetku. Ak sa k návrhu SaS na jej odvolanie pridá KDH a Most, nominantka SDKÚ padne. Obe strany zatiaľ podľa zistení HN vyčkávajú, či Bubeníková neodstúpi sama. V Gorile sa uvádza, že Bubeníková mala brať provízie od finančníka Penty Jaroslava Haščáka. Penta aj Bubeníková tvrdia, že Gorila je nezmysel.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 00:09