StoryEditor

Líder KDH hovorí o platforme s SDKÚ a Mostom

11.06.2012, 00:00

Predseda KDH Ján Figeľ by rád spojil aspoň časť rozhádanej opozície. S SDKÚ-DS a Mostom-Híd chce vytvoriť tzv. ľudovú platformu. Cieľom je zlepšiť opozičnú spoluprácu medzi stranami, ktoré sa hlásia k Európskej ľudovej strane. Figeľ v diskusnej relácii TA3 potvrdil, že rada KDH už odsúhlasila jeho návrh. "Táto platforma je dobrá nielen na témy čisto európske, ale aj na témy, ktoré súvisia so Slovenskom." Naznačil, že má byť efektívnym nástrojom na formovanie spoločných postojov a možno aj
personálnym pre budúce roky. "Slovenská opozícia potrebuje nielen lepšie vzťahy, ale aj dôveryhodnosť."

Figeľ tvrdí, že návrh vopred konzultoval s predsedom SDKÚ-DS Pavlom Frešom a tiež s lídrom Mosta Bélom Bugárom. Ich predbežné reakcie boli podľa neho pozitívne. "Definitívne postoje závisia od nich," zdôraznil. Frešo však zatiaľ jasné "áno" Figeľovi nehovorí. Pre HN iba zdôraznil, že SDKÚ a KDH sú dlhý čas členmi Európskej ľudovej strany a Most-Híd má záujem o členstvo v nej. "Je prirodzené, keď chcú mať všetci národní členovia modernej európskej ľudovej strany rovnaké postoje v európskych otázkach."

Bugár s vytvorením platformy problém nemá. "Treba, aby tam figurovali strany, ktoré majú najväčší prienik v názoroch." Aj keď štvrtý z koaličných partnerov Radičovej vlády -- SaS v platforme zatiaľ nefiguruje, Bugár tvrdí, že takéto zoskupenie by malo byť motorom spolupráce aj so stranou Richarda Sulíka. "Budú témy, na ktorých sa dohodneme aj s nimi. Určite SaS nevylučujeme," zdôraznil. Sulík o pripravovanej platforme nevedel. "Nemáme k tomu čo povedať," reagoval pre HN s tým, že liberáli zastupujú hodnoty ako sloboda, solidarita a zdravý rozum. "A všetko ostatné príde samo."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:26