StoryEditor

Karlin sa pokúša zvrátiť proces

12.07.2004, 00:00

Poslanec NR SR Gabriel Karlin, ktorý sedí na lavici obžalovaných pre podozrenie z korupcie, sa pokúša zmeniť vývoj v tomto procese. Jeden z Karlinových obhajcov Ján Havlát požiadal totiž o zaradenie do spisu sťažnosť svojho klienta pre údajné porušenie ústavných práv. Toho sa mali súdy dopustiť pri vydaní súhlasu na odpočúvanie telefonátov podozrivého Karlina. Ak by Ústavný súd SR sťažnosť prijal, môžu byť informačno-technické prostriedky (odpočúvanie Karlinovho mobilu) vyradené z dôkazového materiálu.
Pred súdom pritom prvýkrát vypovedal korunný svedok a konateľ spoločnosti Technotrade, s. r. o., Juraj Hromada. Na margo deklarovanej Karlinovej neviny uviedol, že poslanec NR SR bol o úplatku informovaný a v prípade vystupoval ako sprostredkovateľ peňazí pre vedúceho Úradu BBSK Milana Mráza. Ako Hromada pripomenul, Mráz priamo od neho peniaze na vybavenie zákazky na dostavbu telocvične v Žiari nad Hronom nikdy nežiadal. Podľa podnikateľa však Mráz loboval u Karlina, "aby sa celá vec čím skôr uzavrela". Svedok zároveň poprel, že o úplatok požiadal riaditeľ školy či niektorý z členov výberovej komisie BBSK. Pri opise odovzdávania úplatku Hromada vypovedal, že v kancelárii s ním boli obžalovaní. Obálku s peniazmi položil pred Mráza, ktorý sa netváril, "že by o ničom nevedel", dokonca mal Hromadovi prisľúbiť ďalšie zákazky.
Počas konfrontácie s obžalovanými a po sérii otázok zo strany súdu a Karlinových a Mrázových obhajcov však Hromada zneistel, a na základe jeho vyčerpanosti a stresu samosudca Okresného súdu v Banskej Bystrici ďalšie pojednávanie prerušil do stredy. Hromada je pritom údajne oznamovateľom korupcie, keď Karlinovi a Mrázovi mal odovzdať v kufríku polmiliónový úplatok.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 00:50