StoryEditor

Učiteľov plánujú prepúšťať

12.02.2013, 23:00
Vo viacerých školách v pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja bude potrebné znižovať počty zamestnancov.

Niektoré stredné školy dokonca nebudú môcť zabezpečiť základné mzdové nároky zamestnancov, informovala vedúca kancelárie predsedu kraja Alena Ferová. Bude podľa nej nutné znížiť pohyblivé zložky mzdy, niekde pohyblivé zložky vypustia úplne.

Podobná situácia je aj v Košickom kraji. „Už teraz je jasné, že viac ako polovica škôl nedokáže zo stopercentného mzdového normatívu existovať bez zásahov,“ uviedla hovorkyňa župy Zuzana Bobriková. Doplnila, že všetkých 65 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja dostalo úlohu vypracovať návrh opatrení, ktoré je nutné urobiť, aby v rozpočtovom roku 2013 vyšli zo stopercentného mzdového normatívu tak, ako je napočítaný ministerstvom. „Tieto údaje nám školy doručili minulý týždeň, momentálne sumarizujeme údaje, koľkých škôl a ako sa to dotkne,“ spresnila hovorkyňa.

Upozornila tiež, že už teraz je jasné, že na viacerých školách bude nutná redukcia počtu zamestnancov, znižovanie stavu. Ohrozených je údajne až 200 zamestnancov. „Bude nutné upravovať pohyblivú zložku mzdy, niekde až na nulovú hodnotu. Znamená to, že v niektorých prípadoch zamestnanci škôl nedosiahnu zvýšenie platov garantované avizovaným päťpercentným zvýšením normatívu,“ dodala Bobriková.

Predsedovia samosprávnych krajov majú dnes o tejto otázke rokovať s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom (Smer-SD). „Župani budú upozorňovať na prípadné hromadné prepúšťanie. Polovica škôl bude mať finančné problémy,“ reagovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Iveta Tyšlerová. Rokovanie potvrdil aj Čaplovičov hovorca Michal Kaliňák.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 17:27