StoryEditor

Obyvatelia Detvy sa búria proti ťažbe zlata

20.06.2011, 11:29
Autor:
TASRTASR

Proti ťažbe zlata, ktorú chce na Bielom vrchu neďaleko Detvy presadiť spoločnosť EMED Slovakia, sa v uplynulých dňoch zdvihla prvá občianska vlna odporu. Niekoľkí mestskí poslanci, detvianske mimovládne organizácie, zástupcovia okolitých obcí a iniciatívni občania chcú v utorok, 21. júna oficiálne rozbehnúť proti priemyselnej aktivite, ktorá by narušila vzhľad doposiaľ celistvého územia petíciu.

Ako TASR povedala Elena Jankovičová, predsedníčka občianskeho združenia (OZ) Podpoľanie, v Detve už vzniklo OZ Podpoľanie nad zlato, ktoré má za cieľ zabrániť ťažbe. "Vzniklo aj preto, aby sme sa mohli stať účastníkmi všetkých konaní, ktoré budú rozhodovať o ťažbe," pripomenula. Aktivisti chcú presvedčiť obyvateľov o jej škodlivosti na prírodu a na ich životy. Podľa iniciátorov je totiž proklamovaná ťažba kyanidom nešetrná. Vo svete sa síce takýmto spôsobom ťaží najviac, všetky lokality sú ale značne vzdialené od ľudských obydlí.

Vedenie mesta Detva zatiaľ žiadnu relevantnú odpoveď na možnú ťažbu nepodalo. Proti sú ale niektoré okolité obce ako Očová a Dúbravy, v ktorých katastroch by v prípade ťažby mali vzniknúť nebezpečné odkaliská.

Spoločnosť EMED Slovakia už vlani zverejnila na svojej stránke prvé výsledky geologického prieskumu, podľa ktorého by sa v lokalite dalo zo státisícov ton horniny vylúhovať asi 26 ton zlata. Na mieste by vznikol kráter s priemerom 600 metrov a hĺbkou 180 metrov. Proces je v súčasnosti v štádiu čakania na vydanie či nevydanie práv k ťažbe.

Ťažobná spoločnosť v týchto dňoch dokonca zriadila v Detve aj kanceláriu, ktorá má medzi obyvateľstvom šíriť v prospech ťažby osvetu. Podľa nej má napríklad táto investícia vytvoriť asi 200 pracovných miest a ďalších asi 600 v subdodávateľských firmách.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:30