StoryEditor

Sekretárka štátnej tajomníčky mieri do talára

04.02.2013, 23:00

Pravá ruka štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej sa chce stať sudkyňou. Riaditeľka kancelárie Jankovskej Zuzana Maruniaková sa prihlásila do výberového konania na sudcu Okresného súdu Bratislava V. Či uspeje v konkurencii tridsiatich uchádzačov, bude závisieť aj od toho, ako si poradí s písomnou časťou. Databázu testov a ďalších úloh spravuje a nad výberom sudcov má dohľad ministerstvo.
Maruniaková argumentuje, že o sudcovský post sa zaujímala už aj v minulosti, keď pôsobila na súde ako justičná čakateľka. "Do databáz nemám žiaden prístup," nemyslí si, že by mohla byť nejakým spôsobom zvýhodnená.

Nechceme diskriminovať
Rezort včera vyhlásil, že zamestnancom nemôže obmedzovať možnosť prihlásiť sa do výberového konania. "Bolo by to v príkrom rozpore so zásadou rovnakého zaobchádzania," uviedol Pavol Kubík z tlačového referátu. Kancelária štátnej tajomníčky podľa Kubíka nie je zapojená do aktualizácie databáz. "Možnosť ovplyvňovania výberového konania zo strany ministerstva je prakticky vylúčená," hovorí Kubík.
Predchodkyňa Jankovskej, bývalá štátna tajomníčka Mária Kolíková, vysvetlila, že ona mala pod sebou iba jediného pracovníka, ktorý mal na starosti práve túto agendu a ku všetkému mal prístup. "Znižuje to dôveryhodnosť celého výberového konania," nepovažuje za šťastné rozhodnutie riaditeľky Maruniakovej zapojiť sa doň. "Ak uspeje, bude zložité uveriť, že vyhrala férovým spôsobom."

Nie je prvá
Vlani na jeseň sa do výberového konania na Okresnom súde Bratislava I prihlásila i generálna riaditeľka Sekcie právnych služieb Denisa Cviková. Nakoniec sa na výbere nezúčastnila. Strana Smer-SD v opozícii kritizovala nové pravidlá výberu sudcov, ktoré zaviedla exministerka Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS). Nepáčilo sa jej, že väčšinu členov výberových komisií (troch z piatich) má po novom vymenúvať ministerstvo a parlament, teda politici.

Zavedený systém teraz vláda strana však vo veľkom využíva. Momentálne beží 19 výberových konaní. Minister Tomáš Borec to obhajuje tým, že nových členov komisií vymenoval na základe odporúčania sudcovských samospráv a prijal tiež rozhodnutia, ktoré eliminovali vplyv ministerských úradníkov na výber sudcov. Ľuboš Kostelanský

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 04:41