StoryEditor

Radičová pre HN: Peniaze by mali vrátiť odmenení alebo KDH

14.06.2012, 00:00

Čo si myslíte o medializovaných zlatých padákoch?
Považujem to za škandalózne. Práve po skúsenostiach so zlatými padákmi sme prijali legislatívne kroky, na základe ktorých majú dostávať manažéri rovnaké odstupné ako ostatní zamestnanci, teda trojmesačné. V prípade, ak manažment dostane stratové podniky do pozitívnych hospodárskych výsledkov, zostala individuálna možnosť odmeniť takéhoto manažéra na základe manažérskej zmluvy, ale až zo zisku. Myslím si, že takýto uhol pohľadu je v poriadku. Má byť motivujúce, aby vedúci manažéri nevytvárali nekonečné straty, ale aby aj štátne podniky boli v plusových číslach. V prípade medializovaných odmien však nebola splnená ani jedna z týchto podmienok. A keby aj áno, suma je premrštená.

Ako by malo teraz reagovať KDH? Malo by peniaze štátu vrátiť zo svojho?
Neboli to odmeny pre manažérov, ktorí dosiahli pozitívne hospodárske výsledky. Zníženie straty je dobrý krok, ale nie postačujúci. Keďže aj do štátnych podnikov je potrebné získavať kvalitných manažérov, úvaha o spôsobe ich motivácie je na mieste. Výška odmien, tak ako bola zadefinovaná v manažérskej zmluve, je však stanovená absurdne a nesprávne. Zriaďovateľ, ktorý takto do manažérskej zmluvy stanovil nárok na odmenu, nesie politickú aj manažérsku zodpovednosť za toto rozhodnutie.

Čiže Ján Figeľ...
Zriaďovateľ, ktorý podpisoval takéto kritériá.

Malo by teda KDH urobiť gesto a zaplatiť to zo svojho?
Tie peniaze je v každom prípade potrebné vrátiť. Či už ich vrátia tí, ktorí boli odmenení, alebo to urobí KDH. Pre mňa je zarážajúce, že vôbec nejaký manažment si odsúhlasil takúto výšku a že nominanti prijali takéto sumy, ak ich už prijali. Zdá sa mi to nepredstaviteľné.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:04