StoryEditor

Aj Facebook môže knihe pomôcť

18.03.2012, 09:50
Autor:
TASRTASR

Internet či sociálne siete ako Facebook nemusia byť vždy nepriateľom knihy. "Všetko so všetkým súvisí, médiá propagujú veľké množstvo kníh," povedal pre TASR riaditeľ Mestskej knižnice v Bratislave Juraj Šebesta. Zároveň však dodáva, že aj kvôli médiám majú najmä mladí ľudia výrazne menej času na čítanie. Záujem o knihy však podľa neho stále existuje.

Čitatelia chodia podľa Šebestu do knižnice najmä kvôli tradičným knihám a beletrii, študenti zasa zháňajú študijnú literatúru. "Najčastejšie navštevujú knižnicu seniori a deti do 15 rokov. Tí majú najviac času," podotkol riaditeľ s tým, že kvôli podujatiam ich zase pravidelne navštevujú materské a základné školy. Na otázku TASR, či je dnes chodiť do knižnice trendové, Šebesta poznamenal, že pre veľkú skupinu ľudí je to skôr potreba.

Ženy uprednostňujú súčasné romány, muži detektívky či trilery, deti a mládež dievčenské romány alebo fantasy literatúru. "To je trend súčasnej doby. Odštartovali ho knihy Harry Potter a Pán prsteňov, neskôr Twilight sága. Teraz sú trh aj knižnice zaplavené príbuznými žánrami, ktoré sa skutočne čítajú," dodal Šebesta s tým, že existujú však aj ľudia, ktorí nečítajú takmer vôbec. "Čítanie kníh je pre nich náročné, zdržuje ich. Radšej idú do kina, pozrú si televíziu, uprednostnia pasívne prijímanie informácií, lebo to je jednoduchšie," vysvetlil.

Knižnica aj preto pripravuje projekty na podporu čítania, tie však musia svojim nápadom aj formou zaujať. "U žiakov materských škôl sú obľúbené čítania pre najmenších, na ktorých profesionálni herci interaktívne čítajú úryvky z kníh a debatujú s deťmi o obsahu," pokračoval riaditeľ. Žiaci základných škôl majú radi prednášky na rôzne témy, napríklad o dinosauroch, o Zemi a jej histórii. Lektor si vtedy pripraví názornú prezentáciu s dataprojektorom. "Takto si vychovávame budúcich čitateľov," dodal.

Čítanie je stále základným zdrojom nadobúdania vedomostí. Tí, ktorí čítajú, majú lepšiu slovnú zásobu, výrečnosť, lepšie ovládajú gramatiku a pravopis. "Pri čítaní musíme vnímať aktívnejšie ako pri sledovaní televízie, viac si rozvíjame myslenie, trénujeme mozog. Doslova akoby sme zamestnávali viac dráh naraz," poznamenal Šebesta. Človek by mal podľa neho prečítať aspoň jednu knihu ročne. "Ak niekto prečíta päť až desať kníh za rok, číta pomerne dosť."

Knižnica ročne eviduje približne 8000 až 9000 registrovaných čitateľov. "Jeden čitateľ si u nás ročne vypožičia vyše 30 dokumentov. Knižnicu navštívi zhruba 13-krát za rok," dodal.

V rámci Týždňa slovenských knižníc od 26. marca do 31. marca sa plánuje knižnica venovať hlavne deťom. Na Jarnom maratóne s knihou sa bude čítať kniha Romana Brata - Škola za rohom a v piatok 30. marca sa rozbehne Noc s Andersenom. "Počas nej si deti v knižnici z piatka na sobotu budú nielen plniť rôzne úlohy, čítať a hrať sa, ale v nej strávia aj tajomnú, dobrodružnú noc," dodal riaditeľ.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 23:37