StoryEditor

Fico: Radičová a Mikloš sa na budove pre daňovákov dohodli

21.07.2011, 16:28
Autor:
TASRTASR
Aktualizované | Mikloš vyzval všetky kontrolné úrady, aby sa na prípad prenájmu v Košiciach pozreli.

V prípade výberu budovy pre daňové úrady v Košiciach došlo podľa informácií opozičného Smeru-SD k dohode medzi premiérkou Ivetou Radičovou a ministrom financií Ivanom Miklošom. "Jej výsledkom je to, že Ivan Mikloš mohol včera slobodne obhajovať tento stranícky klientelizmus a túto drzosť a Iveta Radičová mlčala," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii šéf najsilnejšej opozičnej strany Robert Fico.

Obaja sú podpredsedami SDKÚ-DS, pričom celé obstarávanie je podľa neho nastavené tak, aby sa košické daňové úrady sťahovali do budovy vlastnenej okresným predsedom SDKÚ-DS v Nitre Ondrejom Ščurkom za nevýhodnejšiu cenu, akú pôvodne ponúkala konkurenčná firma CTR business center III. Tieto jeho vyjadrenia Mikloš, pod ktorého rezort Daňové riaditeľstvo (DR) SR spadá, ešte v stredu (20.7.) odmietol.

"Je mimoriadne závažnou skutočnosťou, že podpredseda SDKÚ-DS a minister financií oficiálne verejne obhajuje a podporuje, aby si štát prenajal pre daňové úrady súkromnú budovu, ktorá patrí okresnému predsedovi SDKÚ-DS. Toto je možné iba vtedy, keď už niekto prestane vnímať realitu a rozmýšľa len v duchu vnútorného straníckeho života. Ivan Mikloš musí vedieť, že obhajuje prenájom, ktorý je predražený," vytkol mu dnes opätovne Fico.

Podľa vlastných slov čakal, že po stredajšom vystúpení Mikloša zaznie nejaká reakcia predsedníčky vlády, ktorá v minulosti kvôli celej kauze hrozila demisiou. "Nedostali sme však z jej úst žiadne oficiálne stanovisko. Zrazu mlčí po tom, ako vystupuje Mikloš a obhajuje neobhájiteľné, hrubý stranícky klientelizmus," upozornil opozičný líder.

Kľúčové teraz podľa Fica bude, ako o ponuke Nitra Invest budúci týždeň rozhodne Daňové riaditeľstvo. "Nebude sa môcť vyhovárať nikto, že je to vnútorná vec Daňového riaditeľstva. Je zrejmé, že DR bude môcť schváliť túto ponuku len vtedy, ak mu to odobrí ôpremiérka aj Mikloš. Potom sú v tom namočení obidvaja až po uši," dodal šéf Smeru-SD.

Podľa hovorcu ministra finacií Martina Jaroša žiadna dohoda o prenájme v Košiciach neexistuje. "Ak má niekto nejaké pochybnosti, minister vyzval všetky kontrolné orgány, aj mimovládne organizácie vrátane Transparency International, aby sa na ten proces pozreli. Môžeme len dúfať, že aj hlas podobný Ficovi bude taký transparentný a zavolá Transparency International, aby skontrolovala financovanie jeho strany," povedal pre tlačovú agentúru TASR Jaroš.
     
Odmietol tiež tvrdenia o údajnej predraženosti budovy ponúkanej spoločnosťou Nitra Invest. "Čo sa týka ceny, máme proti sebe dva expertné odhady. Jeden je od najväčšej svetovej realitnej poradenskej spoločnosti CBRE a druhý od človeka, ktorý nerozozná kukuričné pole od veľkého nákupného centra," podčiarkol Jaroš.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 17:27