StoryEditor

Mikloš sľúbil zdravotníctvu viac peňazí. Ako jedinému

29.11.2011, 23:00

Zdravotníctvo je jediný rezort, ktorý v porovnaní s tým, ako sa schválil rozpočet v októbri, bude mať viac zdrojov. Tvrdí to minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). "Napriek predčasným voľbám, napriek zhoršovaniu prognóz, prostriedky pre zdravotníctvo pribudnú," vyhlásil. Podľa Mikloša nie je pravdou, že v rozpočte zdravotníctva sa skresávajú zdroje, ako to tvrdil poslanec KDH Anton Marcinčin. Zdravotníctvo síce príde asi o 100 miliónov eur, ale pre predčasné voľby a fakt, že sa nerealizovala odvodová reforma. Na druhej strane by mu ekonomicky aktívni ľudia mali priniesť na odvodoch zhruba 180 miliónov eur. "Rozdiel peňazí, ktoré budú navyše v zdravotníctve, je 71 miliónov eur," dodal Mikloš.
Podľa analytika INEKO Petra Goliaša však zdravotníctvu hrozí ďalšie zadlžovanie. Rezort Ivana Uhliarika (KDH) plánuje dať na budúci rok o 60 miliónov eur navyše na platy zdravotných sestier. Ďalších 34 miliónov má ísť na zvýšené platy lekárov. Spolu je to viac než Miklošom avizované zvýšenie. "Nakoniec sa môže stať, že sa strata v rezorte prehĺbi," vyhlásil pre HN Goliaš. Uhliarik tvrdí, že peniaze ušetrí vďaka lacnejším liekom od decembra. "Zatiaľ sú to len fiktívne peniaze," komentovala pre HN šéfka komory sestier Mária Lévyová. Šetrenie bude podľa nej závisieť od toho, či si pacienti budú v lekárňach pýtať namiesto originálnych liekov náhradné generiká.
Mikloš tvrdí, že 20 až 30 percent zdrojov v zdravotníctve sa nevyužíva na liečenie, ale ide na nepotrebné kapacity lekárov a nemocníc. "Alebo na plytvanie, alebo na korupciu," tvrdí.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 15:41